Kan voeding verharing versnellen?

Kan voeding verharing versnellen?

0 803

De verharing komt op gang onder invloed van het langer worden van de dagen en het stijgen van de temperatuur: tekenen dat het voorjaar begint! Bij sommige paarden en ponies lijkt er geen einde te komen aan de rui; vooral sobere rassen lijken er eeuwen over te doen. Voeding kan slechts beperkt helpen de ruiperiode te versnellen: goede voeding zorgt voor een gezond dier zonder tekorten aan vitamines en mineralen.

1. Zorg dat je paard/pony gezond is
Een gezond dier heeft een gezonde stofwisseling, hormoonhuishouding en een gezonde vacht. Hierbij gaat de rui het snelste. Overgewicht en ondergewicht verstoren de stofwisseling en hormoonwerking en kunnen daardoor invloed hebben op de rui. Oudere dieren komen o.a. door een tragere stofwisseling vaak langzamer door hun vacht heen.

2. Voorkom een tekort aan mineralen
Mineralen zoals zink, zwavel en biotine spelen een rol bij de conditie van de vacht. Voorkom tekorten aan deze mineralen. Indien nodig kunnen deze voedingsstoffen voor de vacht door middel van supplementen bijgevoerd worden.

3. Extra energie in de veharingsperiode?
Soms wordt gezegd dat paarden extra energie nodig hebben in de rui. De verharingsperiode is vaak een kwetsbare periode, bijvoorbeeld door wisselvallig weer, verschuivingen in tijd binnen en buiten en gerommel met dekens. Houd de conditie van je paard in de gaten, maar in de meeste gevallen is extra voer niet nodig.

Hoe groter het verschil tussen winter- en zomervacht, hoe langer de ruiperiode duurt. Dit geldt vaak voor sobere rassen (zelfs dekens helpen bij sommige ponies maar weinig) en paarden en ponies die dag en nacht buiten lopen. Verder speelt leeftijd een rol: hoe ouder hoe langer de ruiperiode vaak duurt.

Lees meer over voeding en verharen.

Ir. Marike Jacobs (Voerconsultant & Columniste VoerVergelijk.nl)

Meer over de auteur: Marike Jacobs is afgestudeerd aan Wageningen Universiteit voor de masteropleiding Animal Nutrition en gespecialiseerd in paardenvoeding. Tijdens haar studie schreef Marike o.a. artikelen voor PaardenSport en verder werkt ze als stalmedewerker op een pensionstal. Mennen is haar favoriete tak van de paardensport, maar voeding en verzorging, en het waarborgen van de ‘happy athlete’ vanuit dat oogpunt, hebben de meeste aandacht.

VoerVergelijk.nl brengt iedere week op de site van de Hoefslag een voedingsverhaal met nuttige tips. VoerVergelijk is een onafhankelijke vergelijkingswebsite die is uitgegroeid tot een platform voor paardenvoer. Op VoerVergelijk kan een bezoeker paardenvoer zoeken, vergelijken en beoordelen. De database bevat alle paardenvoeders en supplementen die in Nederland en België verkrijgbaar zijn.

Reacties