Nerveus paard rustiger met voeding?

Nerveus paard rustiger met voeding?

0 2332

Het temperament van paarden kan onderling erg verschillen. Voor nervositeit en ‘heet’ gedrag bestaat vaak een genetische  aanleg. Paarden die hoog in het bloed staan (met veel volbloed in de afstamming) zijn vaak temperamentvol, terwijl sobere rassen meestal de rust zelf zijn. Voeding kan helpen een nerveus, heet paard iets stabieler te maken, maar de huisvesting en omgang hebben meer invloed.

1. Minder zetmeel, meer vet

Zetmeel is een zogenaamde ‘snelle’ energiebron, wat wil zeggen dat de energie snel na opname vrijkomt. De energie uit vet komt juist langzaam vrij. Voor een nerveus aangelegd paard is het daarom aan te raden om (een deel van) het zetmeel (krachtvoer: granen, brok, muesli) te vervangen door plantaardige olie of een vetsupplement. Dit kan ook helpen een nerveus paard beter op gewicht te houden.

2.  Weidegang

Zorg ervoor dat een nerveus paard zoveel mogelijk tijd in het weiland kan doorbrengen. Zodoende kan hij zijn energie kwijt (op zijn eigen manier) en gras (van een goed onderhouden weiland) is een waardevolle voedingsbron. Een paard dat veel op stal staat, bouwt soms een overschot aan energie op. Dagelijkse weidegang kan de explosiviteit van een nerveus paard helpen verminderen.

3. Supplement

Er zijn veel supplementen in de handel die een nerveus paard rustiger of stabieler zouden moeten maken. Vaak bevatten deze magnesium, om overbodige spanning op de spieren te helpen verminderen, of bijvoorbeeld specifieke, rustgevende kruiden . De werking van zulke supplementen is niet altijd duidelijk, maar sommige paarden hebben er baat bij.

Vaak krijgen we bij VoerVergelijk de vraag ‘wat kan ik mijn paard geven zodat hij rustiger (of juist vlugger) wordt?’. Voeding kan in sommige gevallen ondersteunend werken, maar vaak is nervositeit/flegmatiek echt een karaktertrek. Verwacht van voeding dus geen wonderen wanneer je het voor zo’n doeleinde inzet. (foto: Veurink/Sanoma)

Lees meer over voeding voor nerveuze paarden.

Ir. Marike Jacobs (Voerconsultant & Columniste VoerVergelijk.nl)

Meer over de auteur: Marike Jacobs is afgestudeerd aan Wageningen Universiteit voor de masteropleiding Animal Nutrition en gespecialiseerd in paardenvoeding. Tijdens haar studie schreef Marike o.a. artikelen voor PaardenSport en verder werkt ze als stalmedewerker op een pensionstal. Mennen is haar favoriete tak van de paardensport, maar voeding en verzorging, en het waarborgen van de ‘happy athlete’ vanuit dat oogpunt, hebben de meeste aandacht.

VoerVergelijk.nl brengt iedere week op de site van de Hoefslag een voedingsverhaal met nuttige tips. VoerVergelijk is een onafhankelijke vergelijkingswebsite die is uitgegroeid tot een platform voor paardenvoer. Op VoerVergelijk kan een bezoeker paardenvoer zoeken, vergelijken en beoordelen. De database bevat alle paardenvoeders en supplementen die in Nederland en België verkrijgbaar zijn.

 

 

Vergelijkbare artikelen

Reacties