Hoe houd ik mijn shetlander gezond?

Hoe houd ik mijn shetlander gezond?

0 2916

Zo’n kleine pluizige pony in de wei is best grappig, maar juist die pony’s vormen een uitdaging op het vlak van gezondheid. Shetlanders zijn sobere pony’s, die onder Nederlandse omstandigheden snel overgewicht ontwikkelen. Ook problemen zoals hoefbevangenheid en koliek zijn menig shetlandereigenaar niet vreemd. Omdat de pony’s zo klein van stuk zijn en bijna altijd een sedentair bestaan leiden, hebben ze maar weinig energie nodig. Hoe vind je de juiste balans voor je pony?

1. Ruwvoer!
Shetlanders zijn net als andere sobere rassen gemaakt om ongeveer 16 uur per dag arm, grofstengelig ruwvoer te eten. Het meeste hooi en kuilvoer wat in Nederland verkrijgbaar is, is vaak te rijk aan voedingsstoffen, waardoor overgewicht gemakkelijk ontstaat. Een mix van grof hooi, graszaadhooi en stro, indien mogelijk onbeperkt, helpt het energieaanbod laag te houden en de pony toch in de benodigde hoeveelheid structuur en tijdsbesteding te voorzien. Een slowfeeder kan een uitkomst bieden.

2. Vitamines en mineralen
De meeste shetlanders doen het prima op alleen ruwvoer zonder enige aanvulling. Alle soorten ruwvoer kunnen echter erg wisselen in samenstelling, en ook al zijn het maar kleine hoeveelheden, een shetlander heeft ook vitamines en mineralen nodig. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel supplementen in de handel (eiwit- en energiearm) in allerlei verschillende vormen, van poeder tot korrel tot vloeibaar. Geef een shetlander liever geen krachtvoer.

3. Afvaldieet?
Shetlander met ernstig overgewicht moeten op dieet, wat voor zowel eigenaar als pony een enorme uitdaging is en veel geduld vergt. De balans tussen voldoende structuur en zo min mogelijk energie is lastig te vinden. Overleg met een dierenarts en bij voorkeur ook met een voedingsdeskundige als je pony op dieet moet.

Teveel eiwit is een nog steeds veelgenoemde oorzaak van allerlei gezondheidsproblemen bij sobere rassen. Ook shetlanders hebben maar een kleine eiwitbehoefte, maar een overmaat aan zetmeel en suiker heeft veel kwalijkere gevolgen! Let daarom op met krachtvoer en fructaan in weidegras en hooi.

Lees meer over het voeren van shetlanders.

Ir. Marike Jacobs (Voerconsultant & Columniste VoerVergelijk.nl)

Meer over de auteur: Marike Jacobs is afgestudeerd aan Wageningen Universiteit voor de masteropleiding Animal Nutrition en gespecialiseerd in paardenvoeding. Tijdens haar studie schreef Marike o.a. artikelen voor PaardenSport en verder werkt ze als stalmedewerker op een pensionstal. Mennen is haar favoriete tak van de paardensport, maar voeding en verzorging, en het waarborgen van de ‘happy athlete’ vanuit dat oogpunt, hebben de meeste aandacht.

VoerVergelijk.nl brengt iedere week op de site van de Hoefslag een voedingsverhaal met nuttige tips. VoerVergelijk is een onafhankelijke vergelijkingswebsite die is uitgegroeid tot een platform voor paardenvoer. Op VoerVergelijk kan een bezoeker paardenvoer zoeken, vergelijken en beoordelen. De database bevat alle paardenvoeders en supplementen die in Nederland en België verkrijgbaar zijn.

Vergelijkbare artikelen

Reacties