Zorgen voor zorgende merrie

Zorgen voor zorgende merrie

0 265

De periode direct na de geboorte vergt veel van de merrie. Het veulen is afhankelijk van de moedermelk. In het begin is de melk vooral heel geconcentreerd. In ongeveer de derde maand is de melkproductie op zijn top; de merrie produceert dan ongeveer 3% van haar lichaamsgewicht aan melk. Hoe voorkom je dat je merrie tijdens de lactatieperiode inlevert?

1. Extra eiwit & energie

Naast de verandering in de levenssituatie van de merrie, vraagt ook de melkproductie op zich veel energie. Een lacterende merrie heeft daarom meer energie en eiwit nodig dan een dragende merrie. Onbeperkt ruwvoer van goede kwaliteit moet de basis vormen van het merrie-rantsoen, met merriebrok kan dit rantsoen worden aangevuld. Voer de veranderingen in het rantsoen na de geboorte langzaam (in 1 à 2 weken) door.

2. Weidegang

Voorjaarsgras is rijk aan energie en eiwit en is de op ideale voedingsbron voor merrie en veulen. Als voorwaarde geldt hier dat het weiland goed is onderhouden: een bodemonderzoek is de basis voor (eventuele) juiste bemesting. Verder is het aan te raden om het weiland in te zaaien met een speciaal voor paarden geschikt graszaadmengsel.

3. Water

Een lacterende merrie van ongeveer 600 kg produceert op haar hoogtepunt gemiddeld 18 liter melk per dag. Verder is er extra vocht nodig voor de hogere stofwisseling. Alles bij elkaar kan de waterbehoefte van een zogende merrie oplopen tot meer dan 50 liter per dag. De meeste stallen zijn voorzien van een automatische drinkbak, maar op de wei is water zeker een aandachtspunt!

Lacterende merries hebben een iets verhoogde behoefte aan onder andere calcium, fosfor, magnesium, kalium, vitamine E en lysine. In merriebrok is hier veelal rekening mee gehouden; voer een lacterende merrie daarom bij voorkeur merriebrok. Tegenwoordig zijn er zelfs krachtvoeders speciaal voor lacterende merries in de handel.

Lees meer over voeding in de fokkerij.

Ir. Marike Jacobs (Voerconsultant & Columniste VoerVergelijk.nl)

Meer over de auteur: Marike Jacobs is afgestudeerd aan Wageningen Universiteit voor de masteropleiding Animal Nutrition en gespecialiseerd in paardenvoeding. Tijdens haar studie schreef Marike o.a. artikelen voor PaardenSport en verder werkt ze als stalmedewerker op een pensionstal. Mennen is haar favoriete tak van de paardensport, maar voeding en verzorging, en het waarborgen van de ‘happy athlete’ vanuit dat oogpunt, hebben de meeste aandacht.

VoerVergelijk.nl brengt iedere week op de site van de Hoefslag een voedingsverhaal met nuttige tips. VoerVergelijk is een onafhankelijke vergelijkingswebsite die is uitgegroeid tot een platform voor paardenvoer. Op VoerVergelijk kan een bezoeker paardenvoer zoeken, vergelijken en beoordelen. De database bevat alle paardenvoeders en supplementen die in Nederland en België verkrijgbaar zijn.

Reacties