Hoefbevangenheid voorkomen

Hoefbevangenheid voorkomen

0 360

Het rantsoen van paarden en pony’s die hoefbevangen zijn of gevoelig hiervoor, moet aan bepaalde eisen voldoen. Met een goed doordacht rantsoen voorkom je tekorten en daarnaast helpt het herhaling voorkomen. Paarden en pony’s die hoefbevangenheid hebben gehad, blijven hier gevoelig voor en moeten vaak levenslang op ‘dieet’.

1. Houd de darmflora gezond
Een rantsoen met veel vezels/structuur en weinig zetmeel en suikers beperkt de kans op verstoringen in de blinde en dikke darm. Graanvrije krachtvoeders bevatten meestal heel weinig zetmeel en suiker en veel vezels, en zijn daarom heel geschikt voor hoefbevangen paarden en pony’s of dieren die hiervoor gevoelig zijn. Goed ruwvoer is voor deze paarden van levensbelang.

2. Weidegang
Fructanen en andere suikers in gras zijn belangrijke veroorzakers van hoefbevangenheid. In het voorjaar en de herfst kan het gras grote hoeveelheden fructaan bevatten, vooral bij zonnige dagen en koude nachten. Wees op die momenten heel voorzichtig met het beweiden van paarden/pony’s die gevoelig zijn voor hoefbevangenheid.

3. Voorkom overgewicht
Overgewicht en insulineresistentie worden in verband gebracht met het ontstaan van hoefbevangenheid. Voorkom dus dat je paard/pony te dik wordt. Door middel van een conditiescore kun je bepalen of je paard de juiste conditie heeft.

Plotselinge veranderingen in het rantsoen zijn eveneens beruchte veroorzakers van hoefbevangenheid. Voer veranderingen altijd langzaam door, in ongeveer twee weken. Zet je paard of pony in het voorjaar ook niet van de ene op de andere dag een hele dag in het weiland als hij de hele winter geen gras heeft gehad. Wees verder extra voorzichtig bij een nieuwe partij ruwvoer.

Lees meer over hoefbevangenheid.

Ir. Marike Jacobs (Voerconsultant & Columniste VoerVergelijk.nl)

Meer over de auteur: Marike Jacobs is afgestudeerd aan Wageningen Universiteit voor de masteropleiding Animal Nutrition en gespecialiseerd in paardenvoeding. Tijdens haar studie schreef Marike o.a. artikelen voor PaardenSport en verder werkt ze als stalmedewerker op een pensionstal. Mennen is haar favoriete tak van de paardensport, maar voeding en verzorging, en het waarborgen van de ‘happy athlete’ vanuit dat oogpunt, hebben de meeste aandacht.

VoerVergelijk.nl brengt iedere week op de site van de Hoefslag een voedingsverhaal met nuttige tips. VoerVergelijk is een onafhankelijke vergelijkingswebsite die is uitgegroeid tot een platform voor paardenvoer. Op VoerVergelijk kan een bezoeker paardenvoer zoeken, vergelijken en beoordelen. De database bevat alle paardenvoeders en supplementen die in Nederland en België verkrijgbaar zijn.

Reacties