Herfstrisico’s: let op wat je paard eet in de wei

Herfstrisico’s: let op wat je paard eet in de wei

0 384
Foto: Remco Veurink

Atypische myopathie is een spieraandoening die vooral voorkomt in het late najaar en vroege voorjaar. Het komt gelukkig niet vaak voor, maar het is wel in bijna alle gevallen fataal. De oorzaak van deze dodelijke ziekte is een stof die voorkomt in de zaden van de esdoorn. Naast de esdoorn is er nog een aantal andere bomen/struiken/planten die voor problemen kunnen zorgen.

1. Eikels en nierproblemen
Eikels bevatten tannine of tanninezuur, een giftige stof waar paarden bij een grote opname erg ziek van kunnen worden. Deze tannine of tanninezuur kan bloedvaten laten samentrekken, maar ook bloedstolling veroorzaken en eiwitten laten klonteren. Eén van de symptomen en problemen die hierdoor kunnen ontstaan, zijn nierproblemen.

2. Raaigras en raaigraskramp
Op raaigras kan in zeer droge periodes een schimmel voorkomen die mycotoxinen (gif) produceert. Dit gif kan de spiercoördinatie van een paard beïnvloeden. De schimmel komt vooral tijdens het einde van de zomer en het begin van herfst voor rond het groeipunt en in de zaadhoofden. De mycotoxinen tasten het coördinatievermogen van het paard aan, waardoor symptomen van Rhinopneumonie optreden.

Dit zijn typische risico’s voor het vroege najaar. Voor paarden zijn giftige planten en bomen vaak herkenbaar omdat deze in de winter groen blijven. Houd hier rekening mee als je rond of in je weiland gaat aanplanten en kijk ook eens goed naar welke begroeiing er al staat.

Lees hier meer over giftige planten, bomen en struiken.

Ir. Marike Jacobs (Voerconsultant & Columniste VoerVergelijk.nl)

Meer over de auteur: Marike Jacobs is afgestudeerd aan Wageningen Universiteit voor de masteropleiding Animal Nutrition en gespecialiseerd in paardenvoeding. Tijdens haar studie schreef Marike o.a. artikelen voor PaardenSport en verder werkt ze als stalmedewerker op een pensionstal. Mennen is haar favoriete tak van de paardensport, maar voeding en verzorging, en het waarborgen van de ‘happy athlete’ vanuit dat oogpunt, hebben de meeste aandacht.

VoerVergelijk.nl brengt iedere week op de site van de Hoefslag een voedingsverhaal met nuttige tips. VoerVergelijk is een onafhankelijke vergelijkingswebsite die is uitgegroeid tot een platform voor paardenvoer. Op VoerVergelijk kan een bezoeker paardenvoer zoeken, vergelijken en beoordelen. De database bevat alle paardenvoeders en supplementen die in Nederland en België verkrijgbaar zijn.

Reacties