Giftige planten in het hooi

Giftige planten in het hooi

0 840

De afgelopen weken kwamen berichten binnen over een zeer giftige plant in Duits paardenhooi. Nadat een paard is overleden werd de voor Nederland zeldzame plant in het hooi gevonden. Momenteel worden nog andere hooimonsters onderzocht en is het wachten op een definitieve uitslag of het een met het ander verband houdt. Wel kan gesteld worden dat de herfsttijloos giftig is voor zoogdieren door een grote hoeveelheid schadelijke stoffen die alkaloïden worden genoemd. Jaren geleden werd het jakobskruiskruid ook op deze manier bekend.

1. Droog is anders dan vers

Groeiende planten die giftig zijn hebben vaak een heel sterke, bittere smaak. Daardoor worden ze door de meeste paarden van nature al gemeden. Het maaien, inkuilen of drogen van zulke planten zorgt echter dat de smaak verdwijnt of minder sterk wordt, waardoor sommige paarden giftige planten in gedroogde vorm niet herkennen en toch opeten, met alle gevolgen van dien.

2. Zorg voor genoeg ruwvoer in het rantsoen

Een paard heeft veel behoefte aan structuur in het rantsoen. Bij een tekort daaraan kan een paard een plant die hij normaal zou weigeren, toch opeten omdat hij simpelweg ‘honger’ heeft. De meeste giftige planten behouden toch een deel van hun vieze smaak nadat ze gedroogd zijn en een gezond, goed gevoerd paard zal deze dus meestal gewoon laten liggen. Helaas blijven er altijd veelvraten bestaan die alles opeten wat ze voor hun neus krijgen, soms met ernstige gevolgen.

3. Weet de afkomst

Tegenwoordig wordt veel hooi uit het buitenland gehaald, zoals Duitsland en Denemarken, maar ook uit Frankrijk. Het warme, mediterrane klimaat komt steeds dichterbij en daarmee zullen we steeds vaker te maken krijgen met nieuwe gevaren die eigenlijk eigen zijn voor zuidelijke landen. Zorg dat je weet wat is de afkomst is van je hooi, controleer voor het voeren op vreemde planten en voer geen hooi waarvan je niet zeker weet dat het veilig is.

Klik hier voor een lijst van voor paarden giftige planten.

Ir. Marike Jacobs (Voerconsultant & Columniste VoerVergelijk.nl)

Meer over de auteur: Marike Jacobs is afgestudeerd aan Wageningen Universiteit voor de masteropleiding Animal Nutrition en gespecialiseerd in paardenvoeding. Tijdens haar studie schreef Marike o.a. artikelen voor PaardenSport en verder werkt ze als stalmedewerker op een pensionstal. Mennen is haar favoriete tak van de paardensport, maar voeding en verzorging, en het waarborgen van de ‘happy athlete’ vanuit dat oogpunt, hebben de meeste aandacht.

VoerVergelijk.nl brengt iedere week op de site van de Hoefslag een voedingsverhaal met nuttige tips. VoerVergelijk is een onafhankelijke vergelijkingswebsite die is uitgegroeid tot een platform voor paardenvoer. Op VoerVergelijk kan een bezoeker paardenvoer zoeken, vergelijken en beoordelen. De database bevat alle paardenvoeders en supplementen die in Nederland en België verkrijgbaar zijn.

Vergelijkbare artikelen

Reacties