Geen veevoer voor paarden!

Geen veevoer voor paarden!

0 390

Het verteringsstelsel van een paard steekt volledig anders in elkaar dan dat van een koe of varken. Vandaar ook dat al deze dieren hun eigen voer nodig hebben om op hun best te kunnen presteren. Het voeren van veevoer aan paarden brengt grote risico’s met zich mee. Niet alleen de grondstoffen en voederwaarde kunnen hierbij een probleem vormen; ook bevatten veel veevoeders toevoegingsmiddelen die giftig kunnen zijn voor paarden.

Koeienkuil

Melkkoeien zijn hoogproductieve dieren die tientallen liters melk per dag produceren. Hiervoor is enorm veel energie en eiwit nodig. Kuilgras speciaal gemaakt voor hoogproductieve koeien heeft daarom een zeer hoog eiwit- en energiegehalte en relatief weinig vezels en structuur. Ook wordt het al na een korte droogperiode ingekuild. Koeienkuil is daarom te nat, te zuur, en te rijk voor paarden, met verzuring, koliek, hoefbevangenheid en diarree als mogelijke gevolgen.

Verkeerde grondstoffen en gehaltes

In koeienbrok zit vaak een groot aandeel bietenpulp. Bietenpulp kan tot 6 keer in volume toenemen als het met vocht in aanraking komt en kan daarom een maagscheuring veroorzaken in de kleine paardenmaag. Verder is koeienbrok, net als koeienkuil, te eiwitrijk voor een paard en bevat het eveneens teveel calcium.

Gevaarlijke additieven

Om de productie van koeien en varkens te verhogen, worden er speciale grondstoffen en toevoegingsmiddelen in de voeders gebruikt. Voorbeelden hiervan zijn ureum, ionoforen, antibiotica, maar ook grondstoffen van dierlijke oorsprong, zoals vismeel, welke in meer of mindere mate schadelijk of zelfs zeer giftig zijn voor paarden.

Wij verwachten veel van onze paarden met betrekking tot prestatie onder het zadel en we houden ze ook graag gezond. Een paard heeft een uniek spijsverteringssysteem en metabolisme en verdient minimaal een voer wat op de specifieke behoeften is afgestemd.

Lees meer over de gevaren van veevoer voor paarden.

Ir. Marike Jacobs (Voerconsultant & Columniste VoerVergelijk.nl)

Meer over de auteur: Marike Jacobs is afgestudeerd aan Wageningen Universiteit voor de masteropleiding Animal Nutrition en gespecialiseerd in paardenvoeding. Tijdens haar studie schreef Marike o.a. artikelen voor PaardenSport en verder werkt ze als stalmedewerker op een pensionstal. Mennen is haar favoriete tak van de paardensport, maar voeding en verzorging, en het waarborgen van de ‘happy athlete’ vanuit dat oogpunt, hebben de meeste aandacht.

VoerVergelijk.nl brengt iedere week op de site van de Hoefslag een voedingsverhaal met nuttige tips. VoerVergelijk is een onafhankelijke vergelijkingswebsite die is uitgegroeid tot een platform voor paardenvoer. Op VoerVergelijk kan een bezoeker paardenvoer zoeken, vergelijken en beoordelen. De database bevat alle paardenvoeders en supplementen die in Nederland en België verkrijgbaar zijn.

Vergelijkbare artikelen

Reacties