Het is een veelgehoorde kreet in paardenland: ‘Mijn paard heeft eiwitbulten!’ In de meeste gevallen betekent het dat een paard door een onbekende oorzaak bultjes op zijn lichaam heeft gekregen, op een bepaalde plek of over zijn hele lijf. Een eiwitarm rantsoen, hooi in plaats van kuil, niet meer op de wei zijn adviezen die in zo’n geval worden gegeven en prompt verdwijnen de bultjes na een paar dagen of weken. De term ‘eiwitbulten’ is niet helemaal op zijn plaats: van een overmaat aan eiwit krijgt een paard géén bultjes. Wat gebeurt er wel bij teveel eiwit?

Tot op bepaalde hoogte niet zoveel…

Een paard kan tot drie keer zijn dagbehoefte aan eiwit zonder problemen verdragen. Dat is behoorlijk wat. Met een ‘normaal’ rantsoen is het eiwitaanbod weliswaar vaak wat aan de ruime kant, maar de 300% wordt maar zeer zelden gehaald. In de meeste gevallen (ook bij sobere rassen!) is het juist beter om wat ruimer in de eiwitvoorziening te gaan zitten, omdat hierdoor de kans op een tekort aan aminozuren (bijvoorbeeld aan lysine of methionine) veel kleiner is.

Extra belasting lever en nieren

Afhankelijk van het voedermiddel en de eiwitkwaliteit wordt het grootste gedeelte van het eiwit verteerd en in het bloed opgenomen. In lichaamscellen worden ongebruikte aminozuren (onderdelen van het eiwit) verbrand voor energie, waarbij ammoniak vrijkomt. De lever zorgt vervolgens voor de omzetting van dit (giftige!) ammoniak in ureum, wat daarna door de nieren wordt uitgescheiden. Hoe meer eiwit een paard binnenkrijgt, hoe harder de lever en nieren dus moeten werken. De vraagt is alleen of dit gedurende een paardenleven ook echt ‘schade’ oplevert aan die organen.

Luchtwegproblemen

Doordat een paard meer ureum moet afvoeren, drinkt en plast hij ook veel. Vooral wanneer een paard op stal staat, wordt dit ureum weer omgezet in ammoniak, wat in hogere concentraties een ware aanslag is op de luchtwegen van een paard (en zijn eigenaar tijdens het mesten…). Een goede ventilatie in de stal is daarom altijd heel belangrijk.

Tegenwoordig is het aantal paarden dat echt teveel eiwit binnenkrijgt beperkt, bovendien geeft die overmaat aan eiwit maar minimale problemen. Voor ieder paard is het belangrijk om te kiezen voor voer met een hoge eiwitkwaliteit met voldoende essentiële aminozuren.

Lees meer over de behoefte aan eiwit.

Ir. Marike Jacobs (Voerconsultant & Columniste VoerVergelijk.nl)

Meer over de auteur: Marike Jacobs is afgestudeerd aan Wageningen Universiteit voor de masteropleiding Animal Nutrition en gespecialiseerd in paardenvoeding. Tijdens haar studie schreef Marike o.a. artikelen voor PaardenSport en verder werkt ze als stalmedewerker op een pensionstal. Mennen is haar favoriete tak van de paardensport, maar voeding en verzorging, en het waarborgen van de ‘happy athlete’ vanuit dat oogpunt, hebben de meeste aandacht.

VoerVergelijk.nl brengt iedere week op de site van de Hoefslag een voedingsverhaal met nuttige tips. VoerVergelijk is een onafhankelijke vergelijkingswebsite die is uitgegroeid tot een platform voor paardenvoer. Op VoerVergelijk kan een bezoeker paardenvoer zoeken, vergelijken en beoordelen. De database bevat alle paardenvoeders en supplementen die in Nederland en België verkrijgbaar zijn.

Vergelijkbare artikelen

Reacties