Wat is EAV en wat is EVA?

Wat is EAV en wat is EVA?

0 1310
veulens

Het Equine Arteritis Virus (EAV), een (seksueel) overdraagbaar virus, is de veroorzaker van Equine Virale Arteritis (EVA). Een infectie kan bij drachtige merries leiden tot abortus of vroeggeboorte van het veulen. Vermelding van EVA is met name voor de fokkerij van belang. Zo mag sperma besmet met EAV niet worden geëxporteerd en in sommige landen geldt er een importverbod op seropositieve paarden. Er zijn vaccinaties beschikbaar, maar de deze mogen in Europa niet worden uitgevoerd. Wereldwijd is er zelden tot nooit melding van een uitbraak van EVA.

Overdracht van het virus

EAV wordt overgedragen op andere paarden door inademing van het virus door de neus of via dekking met besmet sperma van een drager-hengst. Het paard is tijdens de acute fase van besmetting (enkele weken) zeer besmettelijk voor andere paarden. Na deze periode is het paard geen besmettingsbron meer en heeft het antistoffen aangemaakt. Deze antistoffen zijn echter de rest van het leven aantoonbaar in het bloed (seropositief). Ongeveer 50% van de hengsten zal echter na de acute fase het virus niet kwijtraken, maar opslaan in zijn geslachtsorganen, waardoor de hengst een ‘persistente drager’ wordt. De vruchtbaarheid komt niet in gevaar, maar de hengst zal het virus permanent uitscheiden via zijn sperma. Invriezing van het sperma heeft helaas geen effect op de aanwezigheid van het virus! Dit blijft even besmettelijk als gekoeld of vers sperma.

Ziektebeeld EVA

Het ziektebeeld van EVA is niet-specifiek. Zo kan het paard ongemerkt een infectie doormaken, maar kunnen ook symptomen optreden als koorts, oogontsteking, neusuitvloeiing, huiduitslag en/of opgelopen benen. Een drachtige merrie kan een abortus krijgen (1-3 weken na besmetting), maar dat hoeft niet. Besmetting tijdens de laatste 2-3 maanden van de dracht kan leiden tot een te vroeg en/of te zwak geboren veulen. De infectie kan bij veulens met bijvoorbeeld een onderdrukt immuunsysteem of een tekort aan antistoffen via de biest leiden tot een longontsteking of zelfs sterfte.

Diagnose en behandeling

Doordat de ziekteverschijnselen niet-specifiek zijn, kan de diagnose EVA niet met enkel klinisch onderzoek worden gesteld. Bij verdenking van EVA kan tijdens de acute fase een neusswab/spoelsel, een swab van het oogvocht en/of een bloedonderzoek worden uitgevoerd. Bij een merrie kan een biopt van het baarmoederslijmvlies worden genomen. Ook het sperma van hengsten kan worden getest. De infectie kan door een gezond volwassen paard zonder al te veel problemen worden overwonnen. Eventueel is ondersteunende medicatie van een dierenarts nodig.

Dit is een samenvatting. Wil je meer weten over EAV en EVA bij hengsten, merries of veulens? Lees dan hier het volledige artikel EAV en EVA bij paarden op Paardenarts.nl.

Renate Ottenheim (paardenarts & auteur bij Paardenarts.nl)
Meer over de auteur: “In 2008 heb ik mijn studie diergeneeskunde afgerond aan de Universiteit van Gent, waarna ik heb gewerkt bij meerdere praktijken waard bij ik ervaring heb opgedaan binnen alle disciplines van de paardengeneeskunde. Mijn interesse gaat met name uit naar de drachtbegeleiding van merries en naar de kreupelheidsdiagnostiek. In 2009 heb ik mijn collega Anna Lagendaal leren kennen, waarmee ik sinds kort het ‘paardenteam’ vorm binnen Dierenkliniek Midden Nederland.”

De Hoefslag publiceert wekelijks een actueel artikel van Paardenarts.nl; het onafhankelijke platform voor paardenhouders door paardenartsen waar men (betrouwbare) informatie over paardengezondheid en -welzijn kan vinden. Paardenarts.nl schrijft in samenwerking met paardenartsen en specialisten veterinaire artikelen. Naast de Veterinaire Kennisbank biedt Paardenarts.nl handige tools voor paardenhouders zoals de Paardenarts Locator en de Ent-herinnering. Via een nieuwsbrief en Facebook blijft men op de hoogte van nieuwe en seizoensgerelateerde artikelen.  

Foto: Remco Veurink

Reacties