Dry Needling, een prikkelende methode

Dry Needling, een prikkelende methode

0 1676

Dry Needling is binnen de fysiotherapie een zeer effectieve methode voor de behandeling van chronische (spier)pijn en gerelateerde klachten aan het bewegingsstelsel.

Een goed functionerende spier kan samentrekken en ontspannen. Door bijvoorbeeld trauma, overbelasting en stress kan de stofwisseling in de spier verslechteren, waardoor afvalstoffen zich ophopen en er een tekort aan zuurstof kan ontstaan in de spierbundel. Het resultaat is een gevoelige plek in de betreffende spier; een trigger point of spierknoop. Deze is pijnlijk bij aanraking en kan uitstralende pijn geven naar andere delen van het lichaam.

Langdurig onbehandelde trigger points kunnen leiden tot spierzwakte, algehele beperking van de beweeglijkheid en zelfs verminderde coördinatie. Klinisch kan dit herkenbaar zijn in rijtechnische problemen, zoals problemen met nageven, onrustige hoofd-/halshouding, moeite met gebruik van de achterhand, problemen met opzadelen en aansingelen of zelfs staken.

Wat houdt Dry Needling bij paarden in?

Door kleine acupunctuurnaaldjes in de zogenaamde trigger points te plaatsen‚ ‘ontlaad’ je als het ware de betreffende spier, resulterend in verlichting van pijn en herstel van de normale functionaliteit. Hierdoor kan de spier ontspannen en de betreffende functie weer uitvoeren. In tegenstelling tot (klassieke)acupunctuur worden bij Dry Needling dus geen energiebanen maar spieren geprikkeld, wat resulteert in een directe toename van de beweeglijkheid. Over het algemeen reageren paarden heel goed op de behandeling en nauwelijks op het aanprikken met de naalden. Meestal is één behandeling voldoende om weer verder te gaan in de training, mits de oorzaken weggenomen zijn.

Diagnose en behandeling

Een paardenarts, veterinair chiropractor of dierfysiotherapeut kan door middel van een gedegen klinisch onderzoek analyseren waar betreffende klachten vandaan komen. Het is van belang dat er goed gekeken wordt naar de oorzaak van de problemen. Bij een aantal aandoeningen is een Dry Needling behandeling juist niet gewenst, maar over het algemeen is deze korte en effectieve therapie een uitstekende aanvulling op een chiropractische of fysiotherapeutische behandeling.

Dit is een samenvatting. Wil je meer weten over Dry Needling bij paarden en hoe het precies zit met trigger points? Lees dan hier het volledige artikel Dry Needling bij paarden op Paardenarts.nl.

Anna Lagendaal (paardenarts, chiropractor & auteur bij Paardenarts.nl)
Meer over de auteur: “In juni 2008 ben ik afgestudeerd aan de Universiteit Utrecht. Direct na mijn afstuderen ben ik gaan werken in Jordanië. Als allround dierenarts en daarna als dierenarts voor de Koninklijke stallen heb ik met veel passie mijn beroep kunnen uitoefenen in dit Arabische land. Hierbij is ook mijn voorliefde ontstaan voor het Arabische paard waarmee ik nu dan ook graag werk. Mijn interesses liggen met name in de orthopedie wat maakt dat ik bezig ben om mij verder te specialiseren op dit vakgebied. Ik heb onder andere de opleiding Focus on the Equine Spine afgerond. Een 2-jarige internationale studie welke zich volledig richt op de diagnostiek, behandeling en preventie van rugproblemen bij paarden. Ik ben werkzaam als Erkend Paardendierenarts en veterinair chiropractor bij Paardenkliniek Midden Nederland, een dependance van Dierenkliniek Midden Nederland.”

De Hoefslag publiceert wekelijks een actueel artikel van Paardenarts.nl; het onafhankelijke platform voor paardenhouders en paardenartsen waar men (betrouwbare) informatie over paardengezondheid en -welzijn kan vinden. Paardenarts.nl schrijft in samenwerking met paardenartsen en specialisten veterinaire artikelen. Naast de Veterinaire Kennisbank biedt Paardenarts.nl handige tools voor paardenhouders zoals de Paardenarts Locator en de Ent-herinnering. Via een nieuwsbrief en Facebook blijft men op de hoogte van nieuwe en seizoensgerelateerde artikelen.  

Foto: Wiepke Wilting

Reacties