Chippen van paarden

Chippen van paarden

0 1624

Alle paardachtigen (paard, pony, ezel, zebra, etc.) in Nederland moeten geïdentificeerd kunnen worden bij een controle tijdens het vervoeren, op keuringen, wedstrijden en bij aan- of verkoop. De chip zorgt voor een effectieve controle welke als het goed is éénmalig geplaatst wordt en dan levenslang actief is. Maar welke andere regels zijn er nog meer?

Hoe gaat het chippen bij paarden in zijn werk?

De dierenarts zal voor het plaatsen van de transponder eerst controleren of de gegevens van de microchip gelijk zijn aan de gegevens op de stickers die bij de transponder geleverd zijn. De dierenarts zal daarna de plaats voor het implanteren bepalen. De transponder moet namelijk geplaatst worden halverwege de hals, aan de linkerkant met een handbreedte onder de manenkam. Het kan zijn dat implantatie op deze plek niet mogelijk is door bijvoorbeeld een wond of vetbult. Er zal dan licht worden afgeweken van de gewenste plaats. De dierenarts zal op de gekozen plaats de vacht wegscheren, de huid reinigen en desinfecteren, alvorens de transponder in de spier te implanteren. Na implantatie controleert de dierenarts de transponder nogmaals op werking en of de gegevens overeenkomen met de ingevulde papieren.

Belangrijk:
  • Na plaatsing van de chip moet het I&R (Identificatie en Registratie)-aanvraagformulier, ondertekend door zowel eigenaar als dierenarts, uiterlijk binnen 7 dagen worden opgestuurd naar de paspoortuitgevende instantie. Komt de aanvraag daar niet op tijd binnen, dan zal deze niet in behandeling worden genomen. De eigenaar zal de aanvraag opnieuw moeten doen.  De instantie zal uiterlijk 4 weken na het ontvangst van het aanvraagformulier het aangevraagde of vernieuwde paspoort opsturen of melden waarom de aanvraag geweigerd is.
  • Wanneer een paard in Nederland is geboren, wél een paspoort heeft maar géén chip, is het verboden om dit dier voor de slacht aan te bieden. Doorgaans vergelijkt men het chipnummer met het nummer in het paardenpaspoort, waardoor men zich ervan kan verzekeren dat het paspoort bij het betreffende paard hoort. Zonder chip is het onmogelijk om dit aan te tonen en zal de medische achtergrond van het betreffende paard niet vast staan, waardoor het dier niet in de voedselketen terecht mag komen.

En hoe zit het met een van de volgende situaties?

-Paard zonder chip?
Een paard dat niet gechipt is, mag officieel niet vervoerd worden. Er zal bij een paspoortuitgevende instantie een aanvraag gedaan moeten worden voor een paspoort of de registratie van een chip in een bestaand paspoort. Een ‘I&R bevoegde’ dierenarts chipt je paard en vult hiervoor het registratieformulier in en stuurt deze op naar de desbetreffende instantie.-

-‘Zwevende chips’
Dit zijn chips waarbij de transponder op een andere plaats in de hals is waargenomen dan gebruikelijk is voor de implantatie

-Veulens en chippen
De eigenaar moet voor veulens tussen 6 weken en 6 maanden na de geboorte een paspoort aanvragen. Binnen deze 6 maanden mag het veulen ongechipt met zijn of haar moeder meereizen naar bijvoorbeeld keuringen of nieuwe huisvestingen binnen de grenzen van Nederland.

Chip & paardenpaspoort

In Nederland is het verplicht om paarden te chippen. Alle paarden moeten daarbij ook in combinatie met het bijbehorende paspoort worden gehouden of vervoerd. Staat het paard nu thuis, op een pensionstal of op een manege; het paspoort moet te allen tijde bij het paard aanwezig zijn!

Meer weten over chippen, een verwijderde, zoekgeraakte of zwevende chip, alternatieven voor chippen en reglementen rond het paardenpaspoort? Lees dan hier het volledige artikel Chippen van paarden op Paardenarts.nl 

Meer over de auteur:
Mark van Manen (paardenarts en auteur bij Paardenarts.nl): ‘Sinds Januari 2010 ben ik dierenarts bij Paardenkliniek Wapenveld. In 2002 ben ik begonnen met de studie Diergeneeskunde aan de Universiteit van Utrecht; na een algemene opleiding tot allround dierenarts ben ik uiteindelijk afgestudeerd als erkend paardenarts. Tijdens mijn studie heb ik bijna twee jaar onderzoek gedaan naar de invloed van hoofd/halshouding op het ontstaan van blessures aan de halswervelkolom. Naast de algemene geneeskunde en fertiliteitbegeleiding van het paard hebben hoofd-, gebit, hals- en rugproblemen mijn speciale interesse.’

De Hoefslag publiceert wekelijks een actueel artikel van Paardenarts.nl; het onafhankelijke platform voor paardenhouders en paardenartsen waar men (betrouwbare) informatie over paardengezondheid en -welzijn kan vinden. Paardenarts.nl schrijft in samenwerking met paardenartsen en specialisten veterinaire artikelen. Naast de Veterinaire Kennisbank biedt Paardenarts.nl handige tools voor paardenhouders zoals de Paardenarts Locator en de Ent-herinnering. Via een nieuwsbrief en Facebook blijft men op de hoogte van nieuwe en seizoensgerelateerde artikelen.  

Reacties