Baarmoederontsteking in dekseizoen

Baarmoederontsteking in dekseizoen

0 540

In het dekseizoen willen we de fokmerries weer drachtig hebben. Gelukkig gaat dat bij de meeste zonder complicaties, maar ieder jaar is er een aantal merries waarbij dat niet voorspoedig verloopt. Een deel van deze merries heeft een baarmoederontsteking. Ze krijgen vocht in de baarmoeder, ‘vuilen’ (scheiden vuil af uit de schede) of blijken herhaaldelijk niet of niet meer drachtig. Dit artikel belicht de baarmoederontstekingen die we bij merries in het dekseizoen zien.

Oorzaken

Er zijn veel oorzaken van baarmoederontstekingen tijdens het dekseizoen. Denk bijvoorbeeld aan ontstekingen waarbij micro-organismen als bacteriën, schimmels als gisten, maar ook bijvoorbeeld anatomische factoren een rol spelen. Bovendien is sperma niet steriel, het bevat micro-organismen. Een gezonde baarmoeder heeft hiertegen tijdens de hengstigheid gelukkig een zeer effectieve afweer. Baarmoederontsteking kan ook ontstaan doordat een baarmoeder tussen het veulenen en het dekken onvoldoende tijd heeft gekregen om te kunnen genezen. Hieronder een aantal oorzaken op een rij:

-Overmatige afweerreactie van de baarmoeder op het ingebrachte sperma
De baarmoeder maakt hierbij extreem veel vocht en ontstekingscellen aan als reactie op het sperma. Het vocht ziet er uit als pus. Hierbij wordt de ontsteking niet veroorzaakt door micro-organismen. Als het vocht niet uit de baarmoeder afgevoerd wordt kunnen micro-organismen de ontsteking wel in stand houden.
-Infectie door micro-organismen
Indien het afweersysteem van de merrie/baarmoeder onvoldoende effectief is kunnen micro-organismen de overhand krijgen en een ontsteking veroorzaken door o.a.:
1. Een slecht sluitende schede
Denk hierbij aan een anatomische afwijking of bijvoorbeeld door scheuren in de baarmoedermond door een moeilijke geboorte.
2. Vocht dat in de baarmoeder achterblijft
Als een baarmoeder niet in staat is alle vocht uit te scheiden kan dat liggen aan baarmoeder, baarmoedermond of hormonale problemen. Een inseminatie of behandeling van een merrie die niet goed hengstig is, resulteert vaak in een baarmoederontsteking. 3. Een verstoring van het natuurlijke microbiële evenwicht in de baarmoeder
Als een baarmoeder herhaaldelijk met antibiotica behandeld wordt, bestaat het risico dat er gisten of schimmels in gaan groeien. De baarmoeder heeft hiertegen dan geen goede afweer meer. Door besmetting met micro-organismen zoals Taylorella equigenitalis kan de merrie een typische baarmoederontsteking (ook wel C.E.M.) krijgen die via schouwen, dekking of misschien ook via kunstmatige inseminatie verspreid kan worden naar andere paarden. .

Diagnose en behandeling

Een merrie wordt verdacht van baarmoederontsteking als zij niet drachtig wordt, onregelmatig hengstig is, een slecht sluitende schede of een uitscheiding uit de schede heeft. Uitwendig en inwendig onderzoek, herhaalde rectale onderzoeken en echo’s kunnen de verdenking versterken en/of bevestigen. Denk bijvoorbeeld aan het doen van laboratorium onderzoek en/of een scopie. Iedere ontsteking heeft een passende behandeling, antibiotica is daarbij geen wondermiddel.

Als een ontsteking langdurig aanwezig is, kan de baarmoederwand zodanig veranderd zijn dat het voor de merrie niet meer mogelijk is om drachtig te worden of te blijven. Gezien de factoren die een rol kunnen spelen bij het ontstaan van een baarmoederontsteking, moet er altijd goed nagedacht worden over de in te zetten behandelingen. In veel gevallen moet namelijk ingegrepen worden op meerdere niveaus. Het is bijvoorbeeld niet zinvol een bacterie te bestrijden die gedurende de volgende cyclus de baarmoeder alweer binnen gedrongen is omdat de schede niet goed sluit.

Meer weten over deze ontsteking of andere baarmoederontstekingen, diagnose, onderzoek, behandeling, prognose en preventie hiervan? Lees dan hier het volledige artikel Baarmoederontsteking bij merries in het dekseizoen op Paardenarts.nl (foto: Paardenarts.nl)

Meer over de auteur:
Floor Bernard (paardenarts en auteur bij Paardenarts.nl): “Sinds ik in 1989 mijn dierenartsdiploma in Utrecht heb behaald, ben ik werkzaam geweest als paardendierenarts in diverse praktijken in Nederland. Na het opzetten van de eerste professionele Kraamkliniek voor paarden heb ik bij de buitenpraktijk van de Faculteit Diergeneeskunde in Utrecht gewerkt. Een mooie kans om mijn kennis te vergroten en ervaringen uit de praktijk te delen met specialisten. Sinds medio 2013 werk ik met mijn collega Jessica Bakker in Paardenpraktijk Utrecht. Mijn interesse is brééd en gericht op het gehele dier en zijn omgeving. Preventie, voortplanting en tandheelkunde maken mij éxtra enthousiast.”

De Hoefslag publiceert wekelijks een actueel artikel van Paardenarts.nl; het onafhankelijke platform voor paardenhouders en paardenartsen waar men (betrouwbare) informatie over paardengezondheid en -welzijn kan vinden. Paardenarts.nl schrijft in samenwerking met paardenartsen en specialisten veterinaire artikelen. Naast de Veterinaire Kennisbank biedt Paardenarts.nl handige tools voor paardenhouders zoals de Paardenarts Locator en de Ent-herinnering. Via een nieuwsbrief en Facebook blijft men op de hoogte van nieuwe en seizoensgerelateerde artikelen.  

Reacties