Blessurepreventie bij paarden

Blessurepreventie bij paarden

0 1231
Foto: Paardenkliniek De Raaphorst

Voorkomen is beter dan genezen, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Hoe voorkom je blessures bij je paard? Blessurepreventie begint met het in kaart brengen van de mogelijke gezondheidsrisico’s en deze vervolgens zo klein mogelijk maken. Dit is niet voor elk risico even gemakkelijk en vaak komen ze gecombineerd voor. Er bestaan risico’s van binnenuit en risico’s van buitenaf.

Risico’s van binnenuit

•    Conformatie
De bouw van het paard is cruciaal voor de belastbaarheid op de lange termijn. Neem bijvoorbeeld een aangeboren scheve stand van de benen, holling of bolling van de wervelkolom en afwijkingen aan het gebit. Wordt dit vroeg geconstateerd, dan kan door aanpassingen aan het harnachement, oefeningen en regelmatige controles voorkomen worden dat in de toekomst problemen ontstaan.

•    Lichaamsgewicht
Zorg dat het paard een gezond gewicht heeft. Maar liefst 45% van de paarden blijkt te zwaar. Daardoor wordt, zeker tijdens trainingen, het lichaam zwaar belast. Daarnaast geeft overgewicht een verhoogd risico op bijvoorbeeld Insulineresistentie, Equine Metabool Syndroom en hoefbevangenheid.

•    Scheefheid
Asymmetrie in stand, bespiering en/of beweeglijkheid van buitenaf.

•    Compensatie
Rugproblemen en kreupelheid blijken sterk met elkaar samen te hangen en vaak is niet duidelijk wat oorzaak is en wat gevolg. Een paard compenseert; het probeert pijnlijke delen te ontzien en past het bewegingspatroon daarop aan, wat tot nieuwe problemen kan leiden. Zowel het oorspronkelijke probleem als de compensatie zullen behandeld moeten worden.

Risico’s van buitenaf

•    Ruiter
Scheefheid, onvoldoende balans en overgewicht van de ruiter leiden tot compensatiegedrag van het paard en daarmee een groter risico op blessures. Met behulp van technologieën als teugeldrukmeter en flexchair is het mogelijk de invloed van de ruiter objectief inzichtelijk te krijgen.

•    Harnachement
Slecht passend of slecht functionerend harnachement als zadel, hoofdstel en bit kunnen zowel directe schade (zoals schaafwonden), als indirecte schade veroorzaken door compensatie. Deze problemen zijn grotendeels te voorkomen door goed passend harnachement te kopen.

•    Bodem
De bodem van de rijbaan (stevigheid, ongelijkheid en gladheid) lijkt ook een rol te spelen bij het ontstaan van blessures. Wissel daarom regelmatig van ondergrond.

•    Management van training
Het management van de training is erg belangrijk bij het voorkomen van blessures. Zorg voor een goede warming up en cooling down, rustdagen voor herstel en variatie in de training om overbelasting te voorkomen. Voorkom acute blessures door te letten op signalen van vermoeidheid bij het paard.

Tijdig opsporen

Het belangrijkste bij blessurepreventie is het tijdig opsporen van kleine afwijkingen die kunnen leiden tot iets groters. Er komen steeds meer technologieën waarmee objectieve bewegingsanalyses mogelijk zijn, zodat problemen snel kunnen worden vastgesteld en erger kan worden voorkomen. Topsportpaarden worden regelmatig gecontroleerd, maar dit zou bij alle paarden met (kleine) aangeboren afwijkingen moeten gebeuren om overbelasting en blessures in de toekomst te voorkomen.

Dit is een samenvatting. Wil je meer weten over blessurepreventie bij paarden? Lees dan hier het volledige artikel Blessurepreventie bij paarden op Paardenarts.nl.
Morgan Lashley (paardenarts, chiropractor & auteur bij Paardenarts.nl)

Meer over de auteur: “In 2009 ben ik afgestudeerd als dierenarts aan de Universiteit Utrecht. Na mijn afstuderen heb ik als paardenarts gewerkt in Stockholm (2009-2012) en werk ik sinds 2012 bij Paardenkliniek de Raaphorst in Wassenaar. Ik ben vroeger actief wedstrijdruiter geweest en was in 2000 lid van het Nederlandse team bij het EK junioren. Vanwege mijn ervaring als amazone ben ik altijd erg geïnteresseerd geweest in het management en de revalidatie van sportpaarden. Ik heb osteopathie gestudeerd en ben FES-certified chiropractor. In mijn dagelijkse werk ben ik verantwoordelijk voor de revalidatie van sportpaarden bij het Paardenrevalidatiecentrum de Vrijhoeve, waar ik de paarden zowel als dierenarts en als amazone begeleidt. In maart 2015 ben ik daarnaast mijn eigen bedrijf gestart: Sport Horse Health Plan, wat zich richt op professionele begeleiding in blessurepreventie en revalidatie van het sportpaard. Tot slot ben ik sinds 2012 bestuurslid van Brooke Hospital for Animals.”

De Hoefslag publiceert wekelijks een actueel artikel van Paardenarts.nl; het onafhankelijke platform voor paardenhouders en paardenartsen waar men (betrouwbare) informatie over paardengezondheid en -welzijn kan vinden. Paardenarts.nl schrijft in samenwerking met paardenartsen en specialisten veterinaire artikelen. Naast de Veterinaire Kennisbank biedt Paardenarts.nl handige tools voor paardenhouders zoals de Paardenarts Locator en de Ent-herinnering. Via een nieuwsbrief en Facebook blijft men op de hoogte van nieuwe en seizoensgerelateerde artikelen.

Foto: Paardenkliniek ‘De Raaphorst’

Reacties