3 fases bij het voeren van een merrie

3 fases bij het voeren van een merrie

0 555

Als je fokt met je merrie, is er extra aandacht nodig voor de voeding. Dit begint al vóór de dekking, om te zorgen voor een optimale vruchtbaarheid. Tot acht maanden na de bevruchting groeit het veulen snel, maar vraagt het nog relatief weinig van de merrie. Pas vanaf de achtste maand neemt de voedingsbehoefte van de merrie én het ongeboren veulen toe.

1. Voeren voor vruchtbaarheid

De grootste invloeden op de vruchtbaarheid zijn het weer, stress en de lichaamsconditie. Vooral merries die te mager zijn, worden vaak moeilijk drachtig. Zorg dus voor een optimaal lichaamsgewicht; de body condition-score kan hierbij een indicatie geven. Een goede ruwvoervoorziening zorgt voor een goed functionerende darm en helpt stress verder voorkomen. Verder zijn voldoende vitamine A en E van belang, evenals een goede eiwitkwaliteit in het voer.

2. Drachtigheidsmaand 8 t/m 1

In de laatste maanden van de dracht is het van belang om te kiezen voor de beste kwaliteit ruwvoer en een speciaal merrievoer of -supplement. De samenstelling hiervan is afgestemd op de toenemende behoefte aan energie en eiwit en bevat hogere gehaltes aan calcium, fosfor, magnesium, koper, zink en mangaan en vaak ook meer vitamines. Een goede kopervoorziening voor de merrie helpt gewrichtsafwijkingen (zoals OCD) bij het veulen in het eerste levensjaar voorkomen.

3. Lactatiemaand 1 t/m 4

Nadat het veulen is geboren en drinkt bij de merrie, nemen zowel de energie- als de eiwitbehoefte van de merrie enorm toe. Met alleen onbeperkt hooi of voordroog redt de merrie dit vaak niet; bijvoer is in de eerste lactatiemaanden vaak noodzaak. Voor sommige merries is toevoeging van enkele kg bietenpulp met olie (en een goed supplement voor de vitamines/mineralen!) voldoende, andere merries hebben rijk krachtvoer nodig om geen gewicht te verliezen.

In alle fases is het belangrijk om te zorgen voor geleidelijke overgangen in het rantsoen, om zodoende verteringsproblemen zoals koliek te voorkomen!

Lees meer over het voeren van merries.

Ir. Marike Jacobs (Voerconsultant & Columniste VoerVergelijk.nl)

Meer over de auteur: Marike Jacobs is afgestudeerd aan Wageningen Universiteit voor de masteropleiding Animal Nutrition en gespecialiseerd in paardenvoeding. Tijdens haar studie schreef Marike o.a. artikelen voor PaardenSport en verder werkt ze als stalmedewerker op een pensionstal. Mennen is haar favoriete tak van de paardensport, maar voeding en verzorging, en het waarborgen van de ‘happy athlete’ vanuit dat oogpunt, hebben de meeste aandacht.

VoerVergelijk.nl brengt iedere week op de site van de Hoefslag een voedingsverhaal met nuttige tips. VoerVergelijk is een onafhankelijke vergelijkingswebsite die is uitgegroeid tot een platform voor paardenvoer. Op VoerVergelijk kan een bezoeker paardenvoer zoeken, vergelijken en beoordelen. De database bevat alle paardenvoeders en supplementen die in Nederland en België verkrijgbaar zijn.

(Foto: Remco Veurink)

 

Reacties