Ontwormen van je paard

Ontwormen van je paard

0 259
wormen
foto: Remco Veurink

Inmiddels is wel bekend dat zomaar elke zes weken een wormspuit geven aan je paard eerder schadelijk is dan gezond. Waarom? Omdat wormen steeds resistenter worden voor de gifstoffen in deze wormspuiten. Met het risico dat we binnen tien jaar geen middelen meer hebben om de wormen te doden en paarden dus zullen sterven als gevolg van een worminfectie. Ook is het zo dat gezonde paarden een natuurlijke weerstand hebben tegen wormen zolang de infectiedruk niet te hoog is.

Paarden die veel stress hebben of laag in de rangorde staan zijn gevoeliger voor worminfecties. Ook dienen jonge paarden en pony’s tot vier jaar op een andere manier ontwormd te worden. En om het nog wat ingewikkelder te maken. Ontwormen doe je het best aan de hand van mestonderzoek, maar als daar geen eieren in worden gevonden dan zegt dat niet dat het paard ook niet geïnfecteerd is. Van de ingekapselde en meest schadelijke rode bloedworm vind je geen eieren en als de mest te warm is geworden voor het onderzoek dan zijn alle larven al uit de eieren gekropen…

Dus hoe nu wel ontwormen?

Door de infectiedruk laag houden:
– Door te ontwormen aan de hand van een vooraf opgesteld plan waar de beweiding en groepsamenstelling ook in is meegenomen, raadpleeg hiervoor de dierenarts.
– Twee keer per week de mest verwijderen uit de wei
– Indien mogelijk om de drie weken verweiden
– Regelmatig mestonderzoek om het ontwormingsschema bij te kunnen stellen

Door stress te verlagen en weerstand te verhogen:
– Groepsamenstelling, is er veel stress in de groep?
– Voldoende geschikt ruwvoer aanbieden met een maximale tussenpozen van zes uur, en koolhydraten (suikers en zetmeel) beperken in het rantsoen. Bij alleen ruwvoer is het van belang dat wordt aangevuld met voldoende mineralen.

Lees meer over ontwormen.

Drs. Annette van Weezel Errens (Veterinair adviseur VoerVergelijk.nl)
Meer over de auteur: Veterinair Annette van Weezel Errens houdt zich bezig met gezonde voeding voor paarden en heeft een aantal producten ontwikkeld die veel gemaakte voedingsfouten corrigeren onder de naam Equilin, essential horse supplements. Ook schrijft zij regelmatig columns en artikelen over voeding en welzijn.

VoerVergelijk.nl brengt iedere week op de site van de Hoefslag een voedingsverhaal met nuttige tips. VoerVergelijk is een onafhankelijke vergelijkingswebsite die is uitgegroeid tot een platform voor paardenvoer. Op VoerVergelijk kan een bezoeker paardenvoer zoeken, vergelijken en beoordelen. De database bevat alle paardenvoeders en supplementen die in Nederland en België verkrijgbaar zijn.

Reacties