Wat voer je een paard met glutenallergie?

Wat voer je een paard met glutenallergie?

0 737

Recent is ontdekt dat paarden, net als mensen, last kunnen hebben van glutenallergie. Gluten zijn eiwitten die in granen zoals tarwe, gerst, spelt en rogge te vinden zijn. Maïs en haver zijn van nature glutenvrij. Wanneer een paard allergisch is voor gluten, zouden bij de opname van glutenhoudende granen darmproblemen kunnen ontstaan. Verder onderzoek naar het vóórkomen van glutenallergie bij paarden moet nog worden uitgevoerd, maar bij verdenking van zo’n allergie kunnen enkele aanpassingen in het rantsoen wellicht helpen.

1. Geen krachtvoer of glutenvrij krachtvoer
De meeste krachtvoeders barsten van de granen. Voornamelijk tarwe en gerst worden veel gebruikt; deze zijn voor een glutenallergisch paard ongeschikt. Regulier krachtvoer zou dus moeten worden vermeden.  Graan- of glutenvrije voeders zijn wel geschikt. Het is ook mogelijk om te werken met enkelvoudige producten, zoals maïsvlokken of haver. Dit moet echter wel met verstand gebeuren, om hiaten in het rantsoen te voorkomen.

2. Onbeperkt ruwvoer
Ruwvoer zoals kuil en hooi zijn glutenvrij en kunnen onbeperkt worden gevoerd. Wanneer geen krachtvoer of een glutenvrij krachtvoer wordt gevoerd, bevat het rantsoen snel veel minder energie. Onbeperkt ruwvoer voorziet in een belangrijke energiebron en zorgt er daarnaast voor dat een paard zichzelf niet gaat vervelen en veel kauwt. Let op met tarwestro!

3. Voldoende energie, eiwit, vitaminen en mineralen
Voor sommige (sport)paarden is een rantsoen dat volledig uit ruwvoer bestaat qua energie niet voldoende. Plantaardige olie of een vetsupplement kunnen het energieniveau flink opkrikken. Wel is hiernaast dan ook extra aandacht nodig voor eiwit, vitaminen en mineralen. Luzerne bevat veel goed beschikbaar eiwit en verhoogt het eiwitaanbod van het rantsoen. Een supplement kan het aanbod van voldoende vitaminen en mineralen zeker stellen.

Het is nog niet definitief vastgesteld dat paarden last kunnen hebben van glutenallergie, maar de vermoedens zijn wel sterk. Voor paarden met vage darmklachten (af en toe diarree, moeilijk op gewicht te houden, doffe vacht) zou het, na grondig onderzoek van dierenarts om andere oorzaken uit te sluiten, de moeite waard kunnen zijn om een glutenvrij rantsoen te proberen.

Lees meer: Glutenintolerantie op Voervergelijk.nl

Ir. Marike Jacobs 
(Voerconsultant & Columniste VoerVergelijk.nl)

Meer over de auteur: Marike Jacobs is afgestudeerd aan Wageningen Universiteit voor de masteropleiding Animal Nutrition en gespecialiseerd in paardenvoeding. Tijdens haar studie schreef Marike o.a. artikelen voor PaardenSport en verder werkt ze als stalmedewerker op een pensionstal. Mennen is haar favoriete tak van de paardensport, maar voeding en verzorging, en het waarborgen van de ‘happy athlete’ vanuit dat oogpunt, hebben de meeste aandacht.

VoerVergelijk.nl brengt iedere week op de site van de Hoefslag een voedingsverhaal met nuttige tips. VoerVergelijk is een onafhankelijke vergelijkingswebsite die is uitgegroeid tot een platform voor paardenvoer. Op VoerVergelijk kan een bezoeker paardenvoer zoeken, vergelijken en beoordelen. De database bevat alle paardenvoeders en supplementen die in Nederland en België verkrijgbaar zijn.

 

Vergelijkbare artikelen

Reacties