Weg naar de Wereldruiterspelen 2014 bekend

Weg naar de Wereldruiterspelen 2014 bekend

Technisch directeur Maarten van der Heijden en zijn bondscoaches blikten vanmiddag vooruit naar de Wereldruiterspelen, de 8 WK’s voor de paardensport eenmaal in de vier jaar, komende zomer in het Franse Normandië. “We rekenen op teammedailles en individuele medailles bij de dressuur en het mennen en zijn daarnaast kansrijk bij het springen en de para-dressuur”, is Van der Heijden hoopvol. Vanmiddag presenteerde de paardensportbond tijdens Indoor Brabant de route die – met ondersteuning van Rabobank – is uitgestippeld naar de Wereldruiterspelen van 23 augustus tot en met 7 september in het Franse Normandië.

“We gaan met een zeer grote delegatie naar de Wereldruiterspelen met zeker zeven teams en we hopen op deelname in alle acht disciplines. Op dit moment weet ik niet of en hoeveel voltigeurs we kunnen afvaardigen”, kijkt Maarten van der Heijden vooruit. De KNHS vaardigt alleen sporters af als ze bewezen hebben een reële kans te maken op een top 8 van de wereld. “De Wereldruiterspelen staan niet op zich, “Het zou heel prettig zijn als we ons in Normandië kunnen kwalificeren voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Dat geldt dan voor de drie Olympische disciplines en de Para-dressuur. Dit jaar is een belangrijk jaar in de voorbereiding op Rio. Voor dressuur mag dat eigenlijk geen probleem zijn en ook ons para-dressuurteam dicht ik kansen toe”

“In London waren we voor het eerst sinds jaren weer met een eventingteam aanwezig. Vorig jaar stelden we teleur op het EK dus is het in Frankrijk er op of er onder. Bij het springen wordt de top steeds breder. Vorig jaar moesten we met een vijfde plaats op het EK na het zilver in London een stapje terug doen. We stonden er goed voor, maar met de executoriale veiling van de paarden van Eurocommerce en de verkoop van Gert Jan Brugginks Primeval Dejavu zijn we de komende maanden wel kwetsbaar.”

Springen

“De komende maanden richting Normandië heb ik de combinaties uit het Olympisch en B-kader om uit te selecteren. Daar kunnen nog een aantal talentvolle combinaties bij komen”, aldus Rob Ehrens, bondscoach van de springruiters. “Ik maak dan in de loop van de zomer mijn team bekend.”

Dressuur

Collega Wim Ernes van de dressuurruiters ziet kansen: “Ik heb nu drie combinaties die boven de 80 procent kunnen scoren en dan zit een teammedaille en ik hoop een individuele medaille er in. We zijn sinds vorig jaar aan het bouwen in de breedte richting de Spelen van Rio de Janeiro.”

Vierspannen

Harry de Ruyter, bondscoach van de vierspan menners, pleit voor een vierde startplaats per team tijdens de Wereldruiterspelen. “Ik kan natuurlijk terugvallen op mijn gouden trio Chardon, De Ronde en Timmerman, maar ik ambieer een extra startplaats. Dat is goed voor de ontwikkeling van de sport en ook voor onze sponsoren.”

Para-dressuur

“Ik de lijn van de prestaties de laatste tijd moet een teammedaille er in zitten”, is Joyce Heuitink, bondscoach van de para-dressuur hoopvol. “Momenteel heb ik negen combinaties in het kader en dat breidt komende maanden uit naar 14 of 15. Ik heb een brede selectie nodig, omdat ik vier combinaties over vijf grades moet verdelen en maar in een grade met twee ruiters mag starten.”

Voltige

Voor voltigecoach Diana van Klaveren is het nog niet zeker of ze een team kan afvaardigen. “Carola en Esther Sneekes hoeven alleen nog vormbehoud te tonen. Zij hebben vorig jaar op het EK en in de wereldbekerwedstrijden goed gepresteerd. Verder moeten de overigen zich nog kwalificeren.”

Observatiemomenten:

Dressuur

WEG Dressuur / 25 – 29 augustus 2014

Stade d’Ornano, Caen

Observatiewedstrijden

Rotterdam / 18 – 22 juni
en / of
Aachen / 16 – 20 juli
NK dressuur Hoofddorp 31 juli – 3 augustus

Springen

WEG Springen / 2 – 7 september 2014

Stade d’Ornano, Caen

Observatiewedstrijden

NK Mierlo / 24 – 27 april
Rome / 22 – 25 mei
Rotterdam / 18 – 22 juni
Falsterbo / 10 – 13 juli
Hickstead / 31 juli – 5 augustus

De Furusiyya landenwedstrijden in de 1e divisie en 4* en 5* sterren wedstrijden tellen mee als observatie.

 

Eventing

WEG Eventing Normandie 2014 / 28 – 31 augustus 2014

Le Haras National du Pin, Le Pin-au-Haras

Observatiewedstrijden

Lexington CCI 4* / 24 – 27 april (Werner Geven)
Badminton CCI 4* / 8 – 11 mei (Merel Blom / Roumor Has It, Andrew Heffernan / Corolla, Tim Lips / Keyflow NOP)
Bramham CCI 3* / 5 – 8 juni (Raf Kooremans / Artic Fox Too)
Luhmuhlen CCI 4* / 12 – 15 juni (Elaine Pen / Vira, Alice Naber / Peter Parker)
Renswoude / 24 – 27 juli

Paarden ‘fit to compete’ & ‘topfit’. Het rijden van een CCI 4* geniet een sterke voorkeur boven het rijden van een CCI3*.

 

Vierspannen

WEG Vierspannen 2 – 7 september 2014

Hippodrome de la Prairie, Caen

Observatiewedstrijden

CAI Horst 24 – 27 april
CAI Windsor 15 – 18 mei
CAI Riesenbeck 31 juli – 4 augustus

 

Para Equestrian dressuur

WEG para-equestrian dressuur 25-29 augustus

Hippodrome de la Praire, Caen

Observatiewedstrijden

CPEDI Roosendaal 29 mei – 1 juni
CPEDN Ueberherrn 11 – 13 juli
NK para dressuur Hoofddorp 30 juli – 3 augustus

Endurance

WEG Endurance 28 augustus 2014

Bay of Mont Saint-Michel/Sartilly

 

Observatiewedstrijden

CEI Fontainebleau 28 – 29 maart
CEI Rambouillet 2 – 4 mei
CEI/NK Ermelo 10 – 11 mei
CEI Compiegne 23 – 25 mei
CEN Kevelaer 8 juni

Reining

WEG Reining 25-30 augustus 2014

Parc des Expositions, Caen

Observatiewedstrijden

CRI Bodiam 23 mei
CRI/NK Schijndel 6 – 9 juni

Voltige

WEG Voltige 1 – 5 september 2014

Zénith, Caen

Observatiewedstrijden

CVI Saumur 18 – 20 april
CVI Ermelo 1 – 4 mei
CVI Moorsele 29 mei – 1 juni
CVI Krumke 26 – 29 juni

KNHS

Reacties