Waarom hebben racepaarden zulke gekke namen?

Waarom hebben racepaarden zulke gekke namen?

0 14

Secretariat is een terugkerend personage in de fantastische animatieserie Bojack Horsemanm waarin paard en Hollywoodacteur Bojack zijn jeugdheld, racepaard Secretariat, vertolkt op het witte doek.

Mocht je het hebben gezien, dan had je waarschijnlijk niet in de gaten dat Secretariat echt heeft bestaan. Het is één van de succesvolste racepaarden aller tijden, net als die andere Hollywoordster op vier benen (ja, paarden hebben immers benen), Seabiscuit. In een medium dat meestal berust op fictie zou je toch minimaal verwachten dat deze rare namen verzonnen zijn. Niets is dus minder waar.

Centrale regulering

Jazeker! De paardensport, of het nou gaat over dressuur, hindernissen of vlakbaanrennen, is al zo oud als de weg naar Rome. Letterlijk, want de Romeinen waren dol op paardensport. Om op het hoogste niveau te concurreren moet een paard aan ontzettend veel eisen en kenmerken voldoen. Het fokken en racen van paarden is daarom maar voor weinig specialisten weggelegd. De fokkers en eigenaren van racepaarden kennen onderling een gigantische concurrentie. Winnen is alles en verliezen kan ernstige financiële consequenties hebben. Daarom is het essentieel dat vals spelen zoveel mogelijk aan banden wordt gelegd en de sport, van het fokken tot aan het racen, centraal gereguleerd is.

Naamgeving

Die centrale regulering geldt ook voor de naamgeving. Hierdoor moet de naamgeving van de paarden aan allerlei eisen voldoen. Zo kan bijvoorbeeld een naam altijd maar één keer gebruikt worden of moeten alle namen van paarden geboren in een bepaald jaar beginnen met een bepaalde letter en is de ´achternaam´ van het paard vaak de stal die hem heeft voortgebracht op de plaats waarin het paard geboren is. Dat betekent trouwens niet dat je als lolbroek je paard, geboren in Venetië in een jaar waarin namen beginnen met een letter F, zomaar F#ckt@rd di Venezia mag noemen. Obscene namen mogen namelijk niet. Ook Ford di Venezia zou trouwens niet mogen, want dat is een geregistreerde merknaam. Een naam moet dus aan nogal wat eisen voldoen.

Paardensport in coronatijd

Net als met alle grote en meeslepende sportevenementen hebben ook de paardenraces in 2020 te lijden gehad onder de coronapandemie. De race der races, de Kentucky Derby die elk jaar wordt georganiseerd in Kentucky Oaks, lijkt dit jaar wel weer door te kunnen gaan op 30 april en 1 mei. Maar dit zal naar verwachting in het meest gunstige geval gebeuren met maar 40-50% van de toeschouwers. Dat, gecombineerd met voortdurende internationale reisrestricties, zal betekenen dat de kans dat jij daar live bij bent nihil is. Geen opwinding in de ´stands´, geen verrekijker in de aanslag en geen vreugdedans als jouw favoriet als eerste over de streep komt.

Ladies and gentleman, place your bets!

Gelukkig hoeft dat de pret niet te drukken. Je kunt namelijk bij een casino zonder Nederlandse vergunning vanuit je luie stoel online wedden op toppers met schitterende namen als Midnight Bourbon, Get her number en Keepmeinmind. En de Derby is trouwens niet de enige race die wordt aangeboden. Ook voor andere prestigieuze evenementen als de Dubai World Cup en Prix de L’Arc de Triomph ga je online en kies je je winnaar.

Reacties