Subtop | Barbara Soederhuizen: “Eclips kan alles!”

Subtop | Barbara Soederhuizen: “Eclips kan alles!”

Barbara Soederhuizen en Eclips (v. Apache) - foto: Fotu4U

Dee weergoden waren de Subtopwedstrijd in Velddriel niet gunstig gezind, met hevige regen en zelfs een blikseminslag vlak naast één van de ringen tijdens het concours. Het weerhield Barbara Soederhuizen er niet van om naar een mooie score van 63,02% te rijden met Eclips (v. Apache) Intermediaire II.

Debuut

De combinatie debuteerde in de Intermediaire II en heeft dus al na één start ruimschoots het startbewijs voor de Grand Prix binnen. “We hadden een tijdje terug al een oefendressuur gereden waar we dik 68% haalden in de Inter II. Toen vond ik dat we er wel klaar voor waren. Maar door het slechte weer werd de wedstrijd in Velddriel toch een beetje rommelig en was onze voorbereiding niet ideaal. We konden gelukkig wel binnen losrijden maar in de wedstrijdbaan zelf werd Eclips toch wat gespannen in de hoeken. Dit kostte ons punten in de piaffe en ook de series gingen de mist in. Maar als je met een ideale proef 63% rijdt, gaat er ook iets niet goed dus ik was allang al blij met deze score ondanks de foutjes. Er zit dus nog veel meer in!”

Bijzonder paard

Eclips werd door Soederhuizen en haar partner Peter Brands aangekocht als veulen. “Erik Timmermans heeft hem zadelmak gemaakt en we hebben hem daarna zelf verder opgeleid. Dit was nog niet zo makkelijk, Eclips was namelijk bijzonder vlug en erg onzeker. Toen hij net zadelmak was, ben ik echt heel erg hard van hem afgevallen en is hij eerst wat verder door gereden door een meisje bij ons op stal. Daarna heb ik hem zelf weer overgenomen maar het ging alsnog niet van een leien dakje. Met de jaren gaat zijn scherpte en vlugheid steeds meer in ons voordeel werken, het zijn natuurlijk wel eigenschappen die voor het zware werk enorme pluspunten zijn. Vroeger schoot hij op concours om ieder klein dingetje opzij, maar nu de proeven zwaarder worden moet hij zijn aandacht er meer bij houden.”

Nieuw

Zowel voor amazone als paard is dit niveau nieuw. Eerder reed Soederhuizen in de Lichte Tour met Living Colour II (v. Don Romantic). “Living Colour II hebben we destijds ook als veulen aangekocht, dat was een superfijn paard. Maar uiteindelijk moet ook bij ons de kachel gewoon branden, dus hebben we haar verkocht. Zij was wel een stuk makkelijker dan Eclips, zodoende ging zij ook vaker mee op concours en bleef Eclips een beetje in haar schaduw staan. Na haar verkoop ben ik Eclips meer gaan starten en is het uiteindelijk allemaal heel snel gegaan. De volgende stap is nu de Grand Prix, Eclips kan alles in ieder geval!” Lachend voegt ze daar aan toe: “Nu ik nog! Alles is op dit niveau is nieuw voor ons, dus we gaan eerst even door oefenen en maken dan de overstap.”

Uitslagen

De eerste ZZ-Zwaar proef kwam met 64,38% op naam te staan van Stijn Bruisten met Quinn DSB (v. Quaterback), zij startten alleen in deze proef. Manon van Gils won de tweede ZZ-Zwaar proef met Falko (v. Westpoint) met 61,36% nadat Van Gils in de eerste proef al een derde prijs behaalde. Tommie van Puijenbroek-Visser won de Prix St. Georges met TOP’s Gentle (v. Jazz) met een score van 69,49%. Zij lieten hiermee Karin Petterson en Apple King K (v. Loves Corinth) met anderhalf procent achter zich. Laatstgenoemden schreven wel de Intermediaire I op hun naam met een totaal van 67,43%, en gingen hiermee royaal aan de leiding. De Zware Tour werd gewonnen door Robin van Lierop die met Cupido (v. Rhodium) 67,50% voor zijn Grand Prix proef kreeg.

Uitslagen Velddriel 12-7-2019

Bron: Hoefslag/Overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan.

Tekst: Jolanda de Nekker

Reacties