Slimme teugel met lampje als ‘alarm’

Slimme teugel met lampje als ‘alarm’

0 18
Teugelvoering
© DigiShots

Frans van den Bogaerd ontwikkelde samen met Roel Smelt de Trainreinteugel. Een slimme teugel die de druk meet en met een lampje als ‘alarm’.

Inmiddels wordt de teugel over de hele wereld verkocht.

Controle over druk

“Teugeldrukmeting hield me al jaren bezig. Met mijn technische achtergrond en Roel zijn zakelijke inzicht hebben we een meet instrument ontwikkelt, waarmee ruiters controle kunnen krijgen over hun teugeldruk”, vertelt Frans van den Boogaard aan Tubantia.

Hulpmiddel

“De Trainrein is een hulpmiddel dat de ruiter bewust laat worden hoeveel druk er op welke teugel zit. Het is een complete teugel met aan de rechter- en linkerkant een krachtopnemer en een ledlampje. Wanneer de ruiter meer dan 2,5 kilo of 5 kilo druk uitoefent gaat het lampje branden.”

Gewicht keer acht

“Ruiters belasten hun paard vaak meer dan ze zelf denken. Uit onderzoek blijkt dat je dit gewicht met acht kunt vermenigvuldigen. Is de belasting vijf kilo, dan voelt dat in de paardenmond als veertig kilo. De teugel draagt bij aan het welzijn van paarden. Het is ook een middel om de communicatie tussen ruiter en paard te verfijnen.”

Bron: Tubantia

Reacties