‘Gewicht van paard en ruiter is een welzijnsprobleem’

‘Gewicht van paard en ruiter is een welzijnsprobleem’

dik, zwaar, obesitas
Volgens World Horse Welfare, een belangrijke liefdadigheidsinstelling, is gewicht een van de grootste welzijnsproblemen voor Britse paarden. Het gaat niet alleen om te zware ruiters, maar ook om paarden met overgewicht.

‘Paarden met overgewicht en te zware ruiters’

Er is al heel wat te doen geweest rond het thema ‘gewicht’ in de paardensport. Afgelopen zomer vroegen de organisatoren van een wedstrijd in het Engelse Yorkshire nog aan twaalf deelnemers om van hun paard te stappen. De reden? De ruiters zouden te zwaar geweest zijn voor hun paard.

Roly Owers van World Horse Welfare zegt dat zowel het gewicht van de paarden als van de ruiters een probleem vormt. Paarden met overgewicht en ruiters die te zwaar zijn voor hun paarden zijn allebei zorgwekkend. Owers zag recent tijdens een cross-country heel wat ruiters die niet het goede gewicht hadden voor de paarden of ponies waarop ze reden. ‘Dat is voor mij een onderliggend, maar een heel ernstig probleem, dat schadelijke effecten kan hebben op het paardenwelzijn,’ zegt hij.

‘Effect op de gangen en het gedrag’

Owers: ‘Animal Health Trust heeft, onder meer samen met de Britse Paardensportfederatie en World Horse Welfare, een onderzoek uitgevoerd. Daaruit bleek dat het gewicht van de ruiter al zeker een tijdelijk effect had op de gangen en het gedrag van het paard.  Er is echter meer research nodig.’
Owers refereert aan een onderzoek dat in september werd uitgevoerd. Zes paarden en vier ruiters waren daarbij betrokken. Het gewicht van de ruiters werd omschreven als ‘licht, gemiddeld, zwaar en erg zwaar’. De ruiters reden allemaal op een redelijk niveau.

‘Een te zwaar paard kan geen zware ruiter dragen’

Owers: ‘We willen praktische richtlijnen opstellen, die ruiters kunnen helpen om te bepalen of ze het goede gewicht hebben voor hun paard. De huidige richtlijnen zijn nogal ruw en kunnen misleidend zijn. Het is bijvoorbeeld absoluut niet zo dat een paard met overgewicht beter in staat is om een zwaardere ruiter te dragen. Het tegendeel is waar.’
Foto: Remco Veurink

 

Reacties