Crisisoefening met fictieve uitbraak Afrikaanse paardenpest

Crisisoefening met fictieve uitbraak Afrikaanse paardenpest

0 17

Op dinsdag 26 juni 2012 oefent het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) samen met de Sectorraad Paarden SRP en betrokken sectororganisaties de bestrijding van een mogelijke uitbraak van Afrikaanse paardenpest.

 

Afrikaanse paardenpest is een ernstige virusziekte bij paarden en paardachtigen die overgebracht wordt door een knut. Tijdens de oefening, onder de naam Sleipnir, willen de overheid, de Sectorraad Paarden (SRP) en betrokken sectororganisaties samen de crisisorganisatie en de communicatie tijdens een uitbraak van Afrikaanse paardenpest oefenen. Ook staat de samenwerking tussen de betrokken partijen centraal. Sleipnir is een zogenaamde ‘papieren’ oefening. Dat betekent dat de crisissituatie zo goed mogelijk wordt benaderd, zonder dat er verplaatsingen van mensen en middelen plaatsvinden. Alle andere organisaties die in een echte crisissituatie betrokken zouden zijn, worden tijdens de oefening gesimuleerd.

De overheid oefent met enige regelmaat. Oefenen is belangrijk om gedegen voorbereid te zijn op een uitbraak van een dierziekte of andere crises. Tijdens oefeningen wordt gekeken of de verschillende autoriteiten en diensten goed met elkaar samenwerken, of de juiste besluitvormingsprocedures gevolgd worden en hoe bijvoorbeeld de onderlinge informatievoorziening verloopt. Door dit soort zaken te oefenen, kan goed gereageerd worden als er zich echt een crisis voordoet.

In 2008 heeft EL&I een concept beleidsdraaiboek Afrikaanse paardenpest geschreven.
Dit beleidsdraaiboek is gebaseerd op de Europese richtlijn 92/35/EEC van 1992. Sindsdien zijn er nieuwe inzichten, maar de EU-richtlijn is nog steeds geldig. De afgelopen maanden zijn er door de overheid, de SRP en betrokken sectororganisaties in enkele werkbijeenkomsten mogelijke dilemma’s verkend. Deze dilemma’s zijn samen met het concept beleidsdraaiboek de basis voor de crisisoefening.
Mede aan de hand van de ervaringen met Sleipnir zal EL&I bezien of de aanpak van Afrikaanse paardenpest en het beleidsdraaiboek Afrikaanse paardenpest moet en kan worden aangepast.

Kijk hier voor meer informatie.

Hoefslag/KNHS

Reacties