Rio Eventing: Jung prolongeert titel, Merel Blom beste Nederlandse

Rio Eventing: Jung prolongeert titel, Merel Blom beste Nederlandse

Vandaag vond het afsluitende springparcours van de eventing plaats. 25 combinaties hebben zich middels de teamfinale weten te plaatsen voor de individuele finale, waaronder ook Tim Lips en Merel Blom.

Michael Jung (foto: gisteren tijdens de cross) stond er na de kwalificatieronde het beste voor, hij had 40,90 strafpunten. Astier Nicolas volgde hem op de voet met 42,00 strafpunten en daarna kwam Christopher Burton die op 45,60 stond. Foutloos blijven was dus de noodzaak, een balk kon grote gevolgen hebben voor het klassement. En er vielen genoeg balken! Christopher Burton moest acht strafpunten incasseren in het afsluitende parcours en zag daarmee zijn medaillekansen als sneeuw voor de zon verdwijnen. Astier Nicolas wist dat hij foutloos moest blijven en moest hopen op een fout van Jung. Foutloos bleef hij niet en Jung maakte geen fouten. Zilver dus voor Astier Nicolas en goud voor Michael Jung. Zijn paard Sam FBW schaart zich door deze prestatie in het illustere rijtje van eventingpaarden die hun Olympische titel wisten te prolongeren. De derde plaats werd opgeëist door Philip Dutton die tegen vier strafpunten opliep, maar genoeg overhield op onder andere Sam Griffiths.

Tim Lips en Bayro traden als derde combinatie in deze finale aan. Lips had Bayro goed aan het lopen, nergens leek het ritme te worden verstoord en dat werd beloond met een nulronde. Lips sluit zo zijn Olympische Spelen af met een totaal van 82,00 strafpunten en een 21e plaats.

Merel Blom en Rumour Has It konden hun resultaat van de kwalificatieronde in de finale helaas niet herhalen. De combinatie ging wat minder behouden rond als in de kwalificatieronde. Acht strafpunten zorgen voor een eindtotaal van 76,40, waarmee Blom wel de beste Nederlandse is op de 19e plaats.

De Belg Joris Vanspringel leek zich in eerste instantie niet te gaan plaatsen voor de individuele finale, maar uiteindelijk bleek zijn resultaat net voldoende voor een plekje in de finale. Net als in de kwalificatieronde moest hij ook nu weer vier strafpunten incasseren, wat zijn totaal op 87,90 brengt. Hem zien we terug op de 24e plaats.

Top tien eindklassement
1 Michael Jung – Sam FBW 40,90
2 Astier Nicolas – Piaf De B’Neville 48,00
3 Philip Dutton – Mighty Nice 51,80
4 Sam Griffiths – Paulank Brockagh 53,10
5 Christopher Burton – Santano II 53,60
6 Clarke Johnstone – Balmoral Sensation 59,30
7 Mark Todd – Leonidas II 62,00
8 Alex Hua Tian – Don Geniro 63,60
9 Jonty Evans – Cooley Rorkes Drift 64,60
10 Rebecca Howard – Riddle Master 65,80

Foto: Remco Veurink

 

banner-website

Reacties