Afbeelding

"Elektrisch in en om de stal"

Tegenwoordig zijn mensen zich nog meer bewust van het milieu en wordt er steeds groener auto gereden. Deze trend zet zich nu ook door in en om de stal. De Heus tractors biedt namelijk een shovel en een heftruck die volledig elektrisch zijn, dus groen. Ze zijn makkelijk in het gebruik, stil en, zeker zo belangrijk, beter voor het welzijn van je paard.

Advertisement

Tekst: Denise Dekens | Foto's: De Heus tractors

De Heus tractors werd in 1922 opgericht door Piet de Heus. Het familiebedrijf is in de jaren uitgegroeid tot grote speler op de internationale markt. Ze zijn gespecialiseerd in landbouwwerktuigen, tractors, maar dus ook in shovels en heftrucks; alles is verkrijgbaar, van de Eurotrac en Boxer. Inmiddels bouwen ze zelf ook ook verschillende machines en hebben ze een uniek product met de elektrische kleine heftruck en de elektrische shovel.

Sterk in gebruik

Dennis Houweling, werkzaam voor De Heus, vertelt enthousiast: "Nadat we eerst mini heftrucks en shovels geproduceerd hadden op diesel, zijn we nu ook overgestapt op elektrische aandrijving. We hebben wel dezelfde sterke motor aangehouden, waardoor ze heel sterk zijn in het gebruik. Elektrische aandrijving heeft veel voordelen. Naast dat het beter voor het milieu is, werk je hiermee ook veel stiller, omdat ze geluidsarm zijn. Dat geeft dus rust op en om de stal. Als je er in de stal of in de binnenbak mee werkt zijn uitlaatgassen niet ideaal voor de gezondheid van mens en paard. In magazijnen mag allang niet meer gereden worden op diesel, vanwege de uitlaatgassen, waarom zou je dat dan wel in je stal doen? Met de elektrische varianten zijn uitlaatgassen verleden tijd. Beter voor het welzijn van je paard dus!"

Gevoeliger

"Een bijkomend voordeel is dat een elektrische aandrijving veel gevoeliger is. Daardoor rijd je accurater en een stuk comfortabeler. Het enige nadeel is, is dat met een accu werkt en deze dus op moet laden. De accu gaat zeven uur mee. Meestal wordt zo'n machine niet zeven uur per dag gebruikt. Is de accu leeg? Met een snel lader is hij in twee uur weer vol. Heb je zonnepanelen op je dak, dan is een accu weer in je voordeel. Als je het goed aanpakt rijd je gratis."

Veel power

Beter voor het welzijn van de paarden

Dennis vervolgt: "De motoren geven heel veel power, ook al zijn ze elektrisch aangedreven. Hij geeft precies het vermogen dat je wil. Je kunt dus met gemak de mest op rijden. Daarin is hij veel sterker zelfs dan een diesel aandrijving. Ook onverhard terrein is geen probleem, net als het rijden op een schuine helling, zelfs met lading. De heftrucks kunnen 1200 tot 1400 kilo oppakken, dus het verplaatsen van stro- of kuilbalen is kinderspel. De shovel tilt 1250 kilo, dus ook deze doet dat met gemak. De heftruck is heel wendbaar en daardoor ideaal voor in de stal. Met zijn brede banden rij je de bodem in de rijbak ook niet kapot. Bij beide kun je ook nog verschillende werktuigen er voor of er achter aankoppelen. Denk aan palletvorken, een bezem, een mestklem, een maaier, een weidesleep, een baksleep of een schuif. Zo kun je een hele complete en multifunctionele machine samenstellen om al het werk in en om de stal aan te kunnen, maar wel milieuvriendelijk en beter voor het welzijn van de paarden."


Stal Reyerparc

Op stal Reyerparc in Ridderkerk maken ze al jaren gebruik van een elektrische shovel, van het merk Eurotrac W11 E. Bedrijfsleider Denise Kho vertelt: "We hebben hier 64 stallen op het bedrijf, maar beschikken helaas niet over schuifwanden, zodat je meerdere stallen in één keer kunt doen. Alles moet dus stal voor stal gebeuren. Handmatig is dat niet te doen, maar machinaal werkt daarvoor ideaal. Wij gebruiken de elektrische shovel iedere dag om de stallen op te strooien. Daarvoor hebben we er een stro spreader aan de voorkant aan gemonteerd. Bij het opstrooien staan de paarden in hun stal, maar omdat de shovel geluidsarms is, door zijn elektrische aandrijving, vinden de paarden het niet erg en zijn ze er ook niet bang voor. Als je het opstrooien met een shovel op diesel zou moeten doen is het qua herrie niet fijn, maar zeker ook niet qua uitstoot voor de paarden. Voor de mensen die in de stal moeten werken trouwens ook niet."

Hulpmiddelen

"Ik vind dit echt een geweldige uitvinding! We kunnen ook de klauw erop zetten om mest te grijpen, of de bak erop om hindernissen te verplaatsen, of je kunt er mesttonnen mee verplaatsen. Alle hulpmiddelen die op de shovel op diesel kunnen, passen ook op de elektrische. Alles wat we binnen doen als de paarden binnen staan doen we met de elektrische. De accu is ook niet zo snel leeg. Wij laden hem twee keer in de week en dan is hij zo vol. Hij heeft ook net zoveel power als een shovel op diesel. Wij zijn er super blij mee en kunnen het iedereen aanraden!"

Afbeelding