Afbeelding
Daniëlle Smits

Uniek, sfeervol, maar bijdetijds

Eind juni staat de 74e editie van het CHIO op de agenda. Dit oudste topsportevenement is bekend om de unieke en uiterst sfeervolle locatie waar het wordt gehouden: het Kralingse bos.

Advertisement

Tekst: Wies Zwanikken | Foto: Arnd Bronkhorst

Patrick van der Meer, Directeur Sportief Dressuur, is laaiend enthousiast over ‘zijn’ concours. “Ik vind het persoonlijk het mooiste buitenconcours. Zo sfeervol! Ik kwam er als klein jongetje al. Het CHIO was een van de eerste met een Kür op muziek. Die werd verreden in de Bosring, midden in het bos. Echt een sprookje! De sfeer van die avond is me altijd bijgebleven. Dat was echt uniek. Ik hoor dit ook van veel buitenlandse ruiters, dat ze de sfeer van het CHIO zo bijzonder vinden zo midden in het bos.”

EK-observatie

“We zijn er ook dit jaar weer in geslaagd een heel mooi programma samen te stellen”, aldus Patrick van der Meer. “Naast de nationale Grand Prix en uiteraard de Kür op muziek op zaterdagavond, wordt de Nations Cup dressuur verreden. Het CHIO geldt als observatie voor het EK, waardoor de hele Nederlandse top aanwezig zal zijn. Ook buitenlandse ruiters maken gebruik van de EK-waardige locatie van het CHIO ter voorbereiding op het EK. Qua planning is het wellicht net wat onhandig dat Aken een week na het CHIO is, waardoor we mogelijk de grote Duitse combinaties moeten missen, maar zeven landen hebben reeds toegezegd.

Tweesterren-rubriek

Voor de springsport staat tevens een mooi programma op de planning. Yves Houtackers: “Nieuw dit jaar is dat we naast de vijfsterren-rubrieken, nu ook een tweesterren-rubriek hebben zodat we een bredere groep deelnemers, waaronder de jeugd, erbij kunnen betrekken. Ik ben hier heel enthousiast over en ben benieuwd hoe dit zal worden ontvangen en gaat bevallen. Net als iedere editie hebben we uiteraard de Longines Grand Prix en daarnaast de Longines FEI Nations Cup. Nog niet alle landenteams zijn bekendgemaakt, maar qua planning zitten we met het CHIO aardig goed. Grote kampioenschappen komen niet in het gedrang, dus ik verwacht wel een aantal topruiters! Het CHIO is een klassieker, daar wil gewoon iedereen naartoe. Het Pannenkoekenhuisje, het bos; dat is Rotterdam.”

Innovatie centraal

Naast dat het CHIO mooie sport wil brengen, behoort het tevens tot de top drie van Nederlandse hospitality events. We spraken Algemeen Directeur Ron Voskuilen over de verantwoordelijkheden die dit met zich meebrengt. “Qua innovatie moet je met je tijd meegaan. Alleen sport is tegenwoordig niet meer genoeg, men verwacht clinics en entertainment, naast een mooi strodorp waar het goed vertoeven is. Daarnaast is het CHIO voor het bedrijfsleven een netwerkevenement. Wij brengen bedrijven met elkaar in contact die bijvoorbeeld op het gebied van innovatie kunnen gaan samenwerken.” Voskuilen is ambitieus als het gaat om innovatie: “De sport zelf vind ik redelijk behoudend. We zijn gewend om alles vanuit een bepaalde hoek weer te geven. Ik ben er voorstander van om eens te kijken hoe we dit anders kunnen gaan doen. Wellicht door meer vanuit de ruiter weer te geven hoe hij het parcours doorloopt, met een camera op de cap. Het is ook belangrijk dat we als sporters laten zien hoe we met onze paarden omgaan. Er is steeds meer aandacht voor de mens-dier relatie. Laten we dit door experts toelichten voor, tijdens en na de wedstrijd. Op het CHIO is een dierenarts aanwezig, laten we hem bijvoorbeeld die mens-dier relatie nader toelichten. Het publiek mag dan wel niet de stallen in vanwege de veiligheid, maar we zijn wel aan het nadenken of we wellicht via beeldschermen een kijkje in de stallen kunnen aanbieden, zodat men kan zien wat daar gebeurt."

Verduurzamen

“Maar die innovatie gaat verder. Je moet als evenement ook denken aan verduurzaming. Drie jaar geleden zijn we, wellicht wat laat, begonnen met het stellen van duurzame ambities. We zijn toen gestart met een nulmeting en elk jaar moet daar een verbeterslag in zitten. Zo willen we waar mogelijk van de diesel af door onder andere de bezoekers te stimuleren het OV te pakken of de fiets. Ook hebben we het met de cateraar over het tegengaan van voedselverspilling en delen we bidons uit die men kan vullen met Rotterdams kraanwater om plasticverspilling tegen te gaan. Je moet als evenement wel verduurzamen. Dat is een onomkeerbaar proces.” Dit jaar zijn op het CHIO voor het eerst, naast de vijfsterrenrubrieken, ook tweesterrenrubrieken. “Hiermee hebben we niet alleen topsport, maar hopen we ook een opstap naar die topsport te kunnen zijn. Bovendien hebben we de U25 teruggehaald. Deze high potential strategie nemen we tevens in de hospitality mee. Al met al werken we eraan om een steeds betere balans te vinden tussen de maatschappelijke, publieke en zakelijke belangen van het CHIO, met oog voor de topsport, breedtesport, aangepaste sport, hospitality en maatschappelijk ondernemen”, besluit hij.