Afbeelding
JudithKuivenhoven/JUDIMAGE

Laser- en magneetveldtherapie

De hype van laseren en magneetveldtherapie duurt al even, maar mijn eigenzinnige karakter voorkomt dat ik daar zomaar in mee ga. Ik wil weten hoe het zit en ik wil klinische resultaten zien. Want ondanks of juist dankzij het feit dat ik Doctorandus ben, telt voor mij het hier en nu.

Advertisement

Tekst: Sara Ouwehand | Foto's: Judimage & Danielle Vink

Toveren

Het klinische beeld van vandaag telt zéker bij een 22-jarig paard dat fit moet zijn voor de Grand Prix. Mijn paard Rebel rommelde met een blessure: regelmatig een artrose-reactie en kwetsbare weke delen in een been. Dus, zoals ieder paardenmens, zocht ik naar de oplossing. Die vond ik bij biologe Arja Noordhoek. “Toveren kan niemand, maar de resultaten van laser- en magneetveldtherapie zijn zeker opvallend", aldus Arja. Ze distribueert al ruim 25 jaar de laser- en magneetveldapparatuur. De magneetveldtherapie zelf gaat veel verder terug. “Dat is nog van voor mijn tijd. De oude Chinezen werkten er al mee. Zij gebruikten magnetische stenen om het lichaam te helpen bij herstel. Wat ik mooi vind, is dat de basis hetzelfde is gebleven. Het enige dat er in de loop der jaren is veranderd, is dat er reguleerbare apparatuur voor is ontwikkeld." Ondanks de kracht van deze therapie, adviseert ze me eerst de lichtlaser te gebruiken. “Die is heel heilzaam in de acute fase, het brengt het weefsel snel terug in het herstel. Het effect hiervan bij bijvoorbeeld peesblessures is opmerkelijk, maar zeker ook ontstekingsreacties en kwetsbare weke delen zijn ermee geholpen.” 

Laseren

Ik heb het inderdaad vaak in de stalgangen voorbij horen komen. Laseren is zeer effectief, maar waarom? Arja legt dat graag uit. ”Bij de laser draait het om lichttherapie. Dat licht dringt diep door in de cellen. Je kunt het eigenlijk zo zien: wat het zonlicht doet bij een plantencel, dat doet lichttherapie bij een dierencel. Het licht wordt omgezet via een chemisch proces dat groei en herstel bevordert. Het zorgt voor een optimale aanmaak van collageen, een functioneel eiwit in het herstelproces. Dat is dus wezenlijk anders dan de eiwitten die we juist niet willen hebben als paarden te warm worden.” Ze lacht: “Je kan niet leven zonder eiwitten, maar dan moet je nét de goede hebben.” En er is nog iets. “Er is aangetoond dat de laser in staat is om de capaciteit van het lymfestelsel van het gelaserde gebied te verdubbelen. Sterker nog, er worden letterlijk nieuwe lymfevaatjes aangelegd. Die voeren afvalstoffen af, dus je begrijpt wat hierin de winst is bij acute reacties."

Test

Als ik ermee werk, lijkt het alsnog tovenarij. Ik zie wat licht, maar voel niks. Hoewel, Rebel staat volop te smakken en te gapen. En hoe je het ook wendt of keert, hij is de expert. Even afwachten dus. Om precies te zijn twee weken, want dan durf ik hem weer op de harde volte te laten lopen. En jawel, van significant kreupel naar rad. Terwijl hij van te voren twee weken Novacam kreeg, maar dat haalde niks uit. Ik app blij naar Arja en ze reageert enthousiast: “Het lichaam heeft het nu zelf op kunnen lossen. Het weefsel blijft vitaal en dat is niet alleen mooi voor nu, maar het geeft ook vertrouwen in de toekomst. Om dat nog een handje te helpen, zou ik nu starten met de magneetveldtherapie.” Op naar de volgende fase.

De oude Chinezen werkten al met magneetveldtherapie

Magneetveldtherapie

Als ik bij haar binnenkom om de Mini Pulse (de apparatuur van de magneetveldtehrapie) op te halen, ligt er een mooi boek klaar. Ze duwt het in mijn handen. “Over magneettherapie kan je nooit te veel weten.” Geen overbodige luxe want ik ben er niet in thuis, in dat magnetisme. Dat snapt Arja: “Ik kan het me voorstellen, maar ieder lichaam functioneert op die velden. Ook kompassen bijvoorbeeld, die geven niet voor niks allemaal hetzelfde noorden aan. Zo is er in ieder organisme ook een positieve en een negatieve lading. Als daar onbalans in ontstaat, zijn er problemen. Een te hoge positieve spanning ontstaat bijvoorbeeld bij ontstekingen. Dat zorgt voor warmte. Als de blessure chronisch is, dan zie je vaak juist te veel negatieve spanning. De Mini Pulse kan dit beide kanten op reguleren, het is maar net wat je paard nodig heeft." Voor Rebel zijn been kreeg ik een bandage mee. Voor de rug bestaan de magneetveld-dekens.

Opwarmen

Voor mijn paard kreeg ik zelfs het advies om met twee standen te werken. Voordat ik ga rijden, moet ik hem op een hogere stand zetten om het weefsel rond zijn chronische artrose wat in beweging te brengen. Om het wat positieve lading mee te geven. Arja noemt dat: “Opwarmen, zonder dat er daadwerkelijk warmte bij komt. Zo begint je warming up al op stal.” Instappen doe ik altijd al lang, maar dat corrigeert Arja snel. “In de winterperiode kun je stappen tot sint-juttemis. Zeker bij bijvoorbeeld rugblessures blijft het weefsel dan veel te lang koud.” Alles wat ik kan voorbereiden, zonder dat ik hem belast met mijn ruitergewicht, is mooi meegenomen.

Cooling down

Na het rijden gebeurt er in principe hetzelfde, maar dan omgekeerd. Arja legt uit: “Je werkt dan met een lagere, negatievere frequentie, juist om het weefsel weer tot rust te brengen. Als er een reactie in het blessuregebied ontstaat tijdens de belasting, dan ontstaat er een teveel aan positieve lading. Uiteindelijk wordt dat een ontsteking. Die lading kan je neutraliseren met een lage Herz-stand van de Mini Pulse. Zo voorkom je telkens dat er in het beginstadium reacties of ontstekingen ontstaan. In die zin is de Mini Pulse een preventief apparaat, waar de laser juist helpt in acute stadia. Als acute reacties en ontstekingen een rol spelen, dan helpt de laser om dat vliegensvlug af te voeren. We hadden laatst bijvoorbeeld een manegepaard met een anschusbeen. Dat been slonk significant na het gebruik van de laser."

Dierenartsen

Dat beiden een positief effect hebben op mijn paard was heel duidelijk, maar valt het onder de reguliere geneeskunde of is dit alternatief? Arja werkt inmiddels al met veel dierenartsen samen, maar ze ziet wel verschil.
“De laser heeft al veel meer grond gewonnen bij de academici. Er zijn nog maar weinig dierenartsen die niet met een laser werken. Ondanks het feit dat er nooit grootschalige klinische testen zijn gedaan, zijn de resultaten op individueel niveau te overtuigend. Alleen merk ik dat de magneetveldtherapie nog terrein moet winnen. Als wetenschapper begrijp ik dat natuurlijk helemaal. Er is niks mis mee om gezond sceptisch te zijn, graag zelfs. Alleen hoop ik wel dat er meer dierenartsen over de standaard lijntjes heen willen kijken. Sommige artsen willen het niet eens proberen en dat is in mijn beleving echt een gemiste kans.“

Marketing

De magneetveldtherapie dekens zijn niet goedkoop. Zo Nederlands als ik ben, had ik natuurlijk allang naar de concurrerende prijzen van producten met magneetveldtherapie gekeken. Die prijzen liggen erg uiteen en de producten van Arja zijn niet de goedkoopste. Ze knikt instemmend: “Ja, dat weet ik en ik ben eigenlijk juist blij dat ik niet de goedkoopste ben. Dat zou namelijk betekenen dat ik handig inspeel op de markt, zonder dat ik échte resultaten lever. Ik vind het oprecht heel vervelend dat er dekens aan mensen worden verkocht die helemaal niets doen voor het paard.” Ik vraag haar hoe ze dan weet welke producten wél en niet wat doen. Arja trekt een lade open: “Ik heb een testmagneet voor producten met een magnetische werking. Die testmagneet is extreem sterk en vangt de kleinste magnetische velden op. Daarmee ben ik op een beurs langs de kramen gelopen met verschillende magneetveldproducten. Ik ben geschrokken van de resultaten. Ben je van plan een deken aan te schaffen, wees dan altijd kritisch. Het gaat er uiteindelijk om dat het positief resultaat oplevert bij je paard."

Zelfherstellend vermogen

Ik ben inmiddels zeker overtuigd van de werking. Rebel is al 22 jaar en met chronische artrose en ander gerommel in zijn ondervoet start ik hem desondanks in de Grand Prix. Dat is op zijn zachts gezegd opmerkelijk te noemen. Ik stapte uit mijn geijkte denken over genezing en herstel en dat bleek zó ontzettend de moeite waard te zijn.
We schrijven paarden naar mijn idee veel te makkelijk af als ‘oud’. Als we hen, bijvoorbeeld door het gebruik van apparatuur als deze, terug in hun zelfherstellend vermogen kunnen brengen, dan is er vaak nog veel mogelijk.

Afbeelding
Afbeelding