Afbeelding
Foto: Sanne Wiering

Sanne Beijerman: “Weg met wedstrijdspanning”

Sport Mental coaching Opvallend

Thuis heb je de perfecte samenwerking met je paard, maar op wedstrijd lukt het je steeds niet om op de goede manier te  communiceren. Of: het gebeurt je steeds dat je bij het losrijden fijn aan het rijden bent, terwijl dat gevoel weg is zodra je de ring in gaat. 

Advertisement

Plezier in wedstrijden

Super jammer van je wedstrijden, want je werkt er zo hard voor. En laten we eerlijk zijn, dit gaat ook wel een beetje ten koste van het plezier dat jij en je paard hebben in het wedstrijd rijden. 


Sanne Beijerman’s 5 mentale vaardigheden werken voor ruiters en amazones in alle disciplines. - Foto: Sanne Wiering

Goed bedoelde adviezen

Mensen om je heen geven vaak goed bedoelde adviezen: Bijvoorbeeld: ‘ontspan je gewoon’, ja, hoe dan? of ‘ga gewoon vaker starten’, maar als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg. Je wilt dit zo graag oplossen! 

Oplossing ligt op het mentale vlak

Meestal ligt die oplossing niet in de verandering van je rijtechniek, in het vaker starten of de opleiding van je paard, maar op het mentale vlak. 

Sanne Beijerman

Sportpsychologe Sanne Beijerman stelt: “Als je wilt werken aan wedstrijdspanning is het belangrijk om alle stukjes van de puzzel te leggen. Wedstrijdspanning is vaak een samenspel van verschillende factoren, die je niet los van elkaar kunt zien. Het gaat om interactie met je paard, je doelen, je gedachten, je focus, je lichamelijke spanning en jouw mindset.”

“Je start met het op het eerste gezicht onschuldige doel: ‘Op deze wedstrijd MOET ik goed presteren’. Deze gedachte leidt ertoe dat je zenuwstelsel stresshormonen aanmaakt. Hierdoor worden je spieren strakker en geef je andere hulpen en daar reageert je paard natuurlijk op. Door die andere reacties verschuift jouw focus van echt voelen en rijden zoals thuis, naar andere gedachten zoals: ‘dit moet echt beter wil ik vandaag scoren’ of ‘er kijken mensen, zo kan ik niet de ring in’.”


Met Sanne Beijerman’s 5 mentale vaardigheden lukt het iedere ruiter om zonder ‘verkeerde’ wedstrijdspanning de dring in te rijden. - Foto: Sanne Wiering

Online mentale training

In de online cursus mentale training: ‘Top presteren met je paard, vijf mentale vaardigheden’, op Academy4Horses.com achterhaal je in vijf weken in evenveel sessies hoe deze vijf factoren op jou en je paard van invloed zijn. 

Tevens reken je af met je wedstrijdspanning door alle puzzelstukjes in elkaar te laten passen. Je start, net als in het rijden, bij de basis. Spanning: je ontdekt hoe spanning werkt en hoe jij en je paard tot optimaal (ont)spanningsniveau kunnen komen. 

Coby van Baalen geeft je tips! Daarna leer je in een ademhalingssessie hoe je bij te hoog oplopende stress jezelf en je paard kunt ontspannen. Hierover geeft Diederik van Silfhout tips. Vervolgens leer je met Tineke Bartels hoe jij doelen kunt stellen. Daarna train je je focus en vertelt Danielle van Mierlo over haar afleidingen en optimale concentratie. 

Tot slot train je omgaan met jouw negatieve gedachten en vertelt voormalig bondscoach Rob Ehrens over positieve mindsets. Bij elke sessie download je een werkboek en iedere maand kun je in de live Q&A je voortgang bespreken met Sanne Beijerman en vragen stellen over jouw persoonlijke thema’s.

Ook werken aan de 5 mentale vaardigheden?

Meer over de 5 mentale vaardigheden van Sanne Beijerman?
Kijk dan eens op https://academy4horses.com/nl/mentale-coaching-met-sanne-beijerman/

Met Sanne Beijerman's 5 mentale vaardigheden lukt het iedere ruiter om zonder 'verkeerde' wedstrijdspanning de dring in te rijden.
Sanne Beijerman's 5 mentale vaardigheden werken voor ruiters en amazones in alle disciplines.