Afbeelding

"Het welbevinden van de paarden staat op één"

Of het nu gaat om de KWPN-hengstenkeuring, de nationale merriekeuring of de internationale dressuurconcoursen tot op olympisch niveau, de naam Stal 104 blijft steevast naar voren komen. Wij spraken de drijvende kracht achter deze succesvolle stal in Wijdewormer en namen een kijkje bij één van de meest succesvolle fokkers van dit moment; Willeke Bos.

Advertisement

Tekst: Yvonne Buis-Franken | Foto's: Renske van der Haagen

De naam zegt het al, op nummer 104 van een lange doorgaande weg in Wijdewormer vinden we de stal van Willeke. Hier staan de merries met veulens, jonge paarden en enkele jonge sportpaarden die hier hun eerste opleiding krijgen. Een stuk verderop in de straat woont Willeke, samen met haar gezin. Daar heeft dochter Lara van Nek de beschikking over enkele boxen waarin de sportpaarden staan waarmee ze hard aan de weg timmert op junioren-niveau. Een rondje door de weilanden leert ons al snel dat de moderne fokkerijtechnieken hier niet worden geschuwd. In de wei staan tien veulens waarvan er slechts één bij zijn eigen moeder loopt. De rest is geboren uit embryotransplantatie of ICSI. 

Klinkende namen

Willeke: “Mijn beste fokmerries zijn sportpaarden en anderen zijn te oud om nog zelf een veulen te krijgen.” Wanneer we de namen van de moeders horen, gaan er direct belletjes rinkelen. Darabel (zelf Lichte Tour en momenteel in actie op young riders-niveau), Tolivia (de moeder van de wereldberoemde Vitalis), Atilinda (de moeder van Jameson RS2 en Jatilinda, die zelf ook wordt ingezet voor de fokkerij), Fariska en Jamsession Taonga (beide internationaal junioren met Lara van Nek). “Vorig jaar had ik niet altijd geluk, zoals bij Jatilinda waarvan ik dit jaar helemaal geen veulens heb. Daarom heb ik besloten ICSI te gaan gebruiken. Dat kan tegenwoordig ook gewoon in het seizoen, dus daar zijn we momenteel volop mee bezig.”

Welbevinden

In de stallen staat nog een bijzondere hengst, Ocean One Hundred and Four, de volle broer van Jameson RS2. “Hij is niet naar de keuring geweest, dat leek me niet heel zinvol met een broer die zo veel dekt, maar met de andere hengsten van die jaargang wel. Ik probeer in principe om alles zelf op te fokken en voor te bereiden op de keuring. Dit jaar wil ik het liefst nog een hengstveulen kopen, want ik heb er maar één van mijzelf.” Van die vijf driejarige hengsten werden er drie geprimeerd, een ongekend succes. “Ik zit nog steeds een beetje op een roze wolk, maar ook dit vervolgtraject is weer zó leuk. Ik laat de hengsten door Marcel en Tamara van Manen klaarmaken voor het verrichtingsonderzoek. Ze worden momenteel alle drie gereden door Cynthia Eggenkamp. Hun welbevinden staat voor mij op nummer één. Ik wil dat ze in alle rust worden getraind en gereden. Vooral One-two-three, de volle broer van Vitalis, en Obsession, de Vitalis uit Jatilinda, dekken al best veel. Dat vergt wat en dan vind ik het ook belangrijk dat ze zo af en toe eens een weekje niks doen."

Goede afspraken

"Onassis, een zoon van de door mij gefokte Kilimanjaro uit Jatilinda, die op haar beurt afstamt van de door ons gefokte All at Once, is weliswaar minder bezet en doet zo braaf zijn ding, maar ook met hem doen we het rustig aan. Ik heb goede afspraken gemaakt, dat is zo belangrijk in deze business. Je wilt een paard niet overbelasten, maar ook dat de ruiter die zegt het paard te rijden ook daadwerkelijk zelf opstapt en niet iemand anders. Met Yessin Rahmouni, die voor mij naast All at Once nog diverse andere paarden rijdt, kan ik lezen en schrijven. Ik houd van duidelijke afspraken maken en dat die worden nagekomen.”

Eigen verantwoordelijkheid

Willeke heeft inmiddels een goed team om zich heen verzameld. “Ik ben geen ‘baas baas’, maar wil dat iedereen zelf verantwoordelijkheid neemt. De mensen hier op stal moeten veelzijdig inzetbaar zijn. Bij de merries en veulens, de hengsten, maar ook de shovel besturen of merries insemineren. Natuurlijk heeft iedereen zijn voorkeuren, maar iedereen moet zich op alle vlakken ontwikkelen. Dat houdt het werk afwisselender en zorgt ervoor dat ze gaan meedenken. Ik werk graag met jonge mensen en heb ook veel paarden bij junioren en young riders staan, zoals Marten Luiten die voor mij Fynona uitbrengt in de U25. Ik zie die ruiters op de wedstrijden waar Lara rijdt en vind het dan sneu dat die talenten niets te rijden hebben. Ik kan er echt van genieten als die kinderen succes krijgen in de baan. Ik ben wellicht ook wel een beetje hun mentor. Ik vind het heel fijn als iedereen het naar zijn zin heeft, of dat nou mijn paarden zijn, de mensen op stal of de ruiters die voor mij rijden."

Tokio 

"Het was een enorm avontuur om met Yessin en All at Once naar Tokio te gaan. Ik hoop dat we in Parijs een vervolg krijgen, maar ik vind het zeker zo prachtig om met Lara op internationale wedstrijd te gaan. Om in het seniorenteam te komen is in Nederland heel moeilijk, maar deze eerste successen van mijn paarden met onze eigen dochter zijn prachtig. Als het dan paarden zijn die ik er als veulen nog zelf heb uitgetrokken, zoals Jatilinda en Jappaloup, dan maakt dat het allemaal wel extra speciaal.”

Afbeelding
Links Willeke en één van haar oogappels de hengst Ocean One Hundred and Four, de volle broer van Jameson RS2.
Afbeelding
Links Willeke en één van haar oogappels de hengst Ocean One Hundred and Four, de volle broer van Jameson RS2.
Afbeelding
Willeke, hier samen met dochter Lara van Nek, geniet van de hele weg: van het fokken tot en met de (inter)nationale sport.
Afbeelding
Afbeelding
Een blik in de bijzondere stallen.
Afbeelding
Een blik in de bijzondere stallen.