Afbeelding

Definitie van goede hulp

Advertisement

Tot slot wil Leunus nog één ding weten van Janine. “Hoe rijd je achterwaarts? Je gaat lichter zitten en doet je benen naar achter. En als je wilt halthouden ga je dan zwaarder of lichter zitten? Zwaarder, oké, ingewikkeld... De ene keer als je terug wilt komen, ga je lichter zitten en de volgende keer zwaarder. Ga nu eens met het halthouden iets lichter zitten. Ja, zo!” Kiki staat in één keer perfect vierkant stil. “Staat ze nu eerder stil dan je dacht? Grappig hè, ondanks dat ze deze hulpen niet geleerd heeft, reageert ze er goed op. Dat is de definitie van een goede hulp, dat het paard het van nature snapt. Dat doen we nog een keer. De hulp naar draf met twee benen en dan maak je je schouders recht, kom je iets van de rug af en halt. Perfect.
Zet je eigen logica niet opzij voor hetgeen wat je voorheen geleerd hebt. Je moet het paard jou ook laten vertellen hoe het moet. Ik ben echt een fanaat in het geven van de hulpen en het nog makkelijker maken voor jou en voor je paard. Hoe beter je weet wat je zelf doet, des te beter jij je paard kan helpen.
Hiermee sluiten we de les nu af en voor de piaffe moet je nog maar een keer terugkomen, want ik denk dat ze daar het talent wel voor heeft", spreekt hij lovend over de merrie van Janine.