Afbeelding
Arnd Bronkhorst

Column Henk Jan Vroom: On Fire!

Dressuur

In deze eerste column voor De Hoefslag begin ik met een kritische noot over spektakel versus lichtheid. Regelmatig zie je namelijk berichten voorbij komen op sociale media over jonge paarden, die rennen alsof ze door een leeuw achterna gezeten worden met een ruiter die flink achterover zit en als bijschrift ‘On Fire!!’ Dat lijkt leuk en spannend, maar Nederland verliest daarmee de aansluiting met de internationale dressuurtop.

Advertisement

Tekst: Henk Jan Vroom 

Deze beelden doen mij denken aan de rijpaardnummers van vroeger, waarbij de paarden met de staart op de rug nog een ‘rondje voor de fokkers’ deden, vergezeld van luid applaus en kloppen op de reclameborden. 

Op die manier heeft Nederland grote faam verworven als leverancier van top-dressuurpaarden en de Nederlandse fokprodukten zijn gewild over de hele wereld. Een groot scala legendarische hengsten heeft ervoor gezorgd dat het KWPN een unieke combinatie biedt van paarden die uitmunten in werkwilligheid en beschikken over een groot atletisch vermogen.

 En dat onze paarden kunnen bewegen willen we laten zien ook. Wat begon tijdens de rijpaardcompetities is langzamerhand ook het ideaal in de dressuurring geworden. Grote bewegingen worden zeer gewaardeerd door de jury en een flink voorwaarts gereden proef is een garantie voor een hoge plaatsing. 

Paarden die in balans lopen, in ontspanning maar minder spectaculair, moeten achteraan aansluiten. Voor de deelnemers is de verleiding groot om de rijkunstige principes overboord te gooien en het paard over zijn tempo rond te jagen, om daarna met een oranje strik naar huis te gaan. Door onze nadruk op grote en spectaculaire bewegingen hebben wij een tijd lang het beeld bepaald in de internationale dressuur arena, maar daar is inmiddels het accent verschoven.

 De nadruk ligt nu op de natuurlijke bewegingen van de paarden in lichtheid en ongedwongenheid. Bij de internationale top zie je de winnaars schijnbaar moeiteloos de zwaarste oefeningen uitvoeren, met de oortjes ontspannen meebewegend in de takt van de oefening. Dát is pas adembenemend om naar te kijken. Gelukkig is er ook bij ons een kentering te zien. 

Geïnspireerd door de beelden van de winnende olympische proeven, waar de harmonie en lichtheid tot het uiterste zijn doorgevoerd, zie je veel jonge ruiters en hun instructeurs afstappen van de korte termijn successen en zich richten op de geleidelijke ontwikkeling van jonge paarden voor het zware werk. 

De trainingsvideo’s van deze ruiters dienen ter inspiratie en laten jonge paarden zien die in hun eigen tempo en in balans lopen, ontspannen zoekend naar aanleuning aan de vriendelijke ruiterhand. 

Een beeld waar menig paardenliefhebber blij van wordt. Het zullen deze paarden zijn, die we over een aantal jaren zien schitteren in de internationale dressuurring en het is te hopen dat onze juryleden in de basis dit soort van rijden meer gaan waarderen dan een dressuurproef waar spektakel belangrijker is dan rijkunst.

Emoji

Degene die nu nog een video laat zien van zijn drie- of vierjarige paard dat vooruit gejaagd wordt, met als commentaar ‘on fire’ en het bijbehorende emoji wordt een beetje meewarig bekeken. De échte helden laten een swingend paard zien, ontspannen en mooi door de rug, klaar voor een degelijke opleiding voor het grote werk. Wat zou een passend emoji zijn bij ‘ritme’, ‘balans’, ‘ontspanning’? En wat zou je daarbij moeten roepen?


Foto: Ellen Pitlo

Wie is Henk Jan Vroom?

Henk Jan heeft met zijn vrouw en Grand Prix-amazone Angelique een dressuurstal in Dalfsen. Daar richt hij zich op de training van paarden en combinaties tot en met de Lichte Tour, met als rode draad ruiterbalans en de harmonie tussen ruiter en paard. Zijn opleiding genoot hij in Duitsland bij Rick Klaassen en later bij Jan Bemelmans. Tegenwoordig traint het echtpaar bij de Finse Henri Ruoste.

Deze column staat ook in Hoefslag nummer 5. Ben je nog geen abonnee? Dat kan via deze link. Wist je dat je als abonnee ook kans maak op heel veel cadeautjes, boeken, tickets en andere weggeef acties?

Afbeelding