Horseshoes in the straw with photo 2021
Horseshoes in the straw with photo 2021 by-studio busse yankushev

2021 een jaar om
(nooit) te vergeten

Vorig jaar was anders dan anders door de corona-crisis, maar ook in 2021 ondervonden we nog veel hinder en onzekerheden door alle maatregelen. Hoe kijken de volgende paardensporters terug op dit bijzondere jaar?

Advertisement

Tekst: Femke Verbeek

Dressuurruiter
Edward Gal

Hoogtepunt 2021: “Dat was eigenlijk wel dat de Totilas-zonen, GLOCK’s Toto Jr. N.O.P. en GLOCK’s Total US allebei steeds beter presteerden. Ook heeft GLOCK’s Total US het heel goed gedaan op de Olympische Spelen. Ik was vooral blij met zijn snelle ontwikkeling. Naarmate we meer proeven reden, ging hij zich steeds beter concentreren. Aan het begin was hij nog best wel druk doordat we weinig konden oefenen op grote wedstrijden. Ik moet zeggen, dat het me daarom ook verbaasde dat zijn ontwikkeling zo snel ging.”
Dieptepunt 2021: “Mijn hoogtepunt is eigenlijk ook meteen mijn dieptepunt, omdat de Olympische Spelen zo anders waren dan eerdere Olympische Spelen. Door corona was vanaf het begin eigenlijk al het leuke van de wedstrijd er wel af. Het was daar allemaal super voor elkaar, maar je mocht eigenlijk niets buiten het terrein doen en zat daardoor veel op je kamer. Dat heeft wel invloed op je stemming en de manier waarop je de Olympische Spelen ervaart. Dit vond ik jammer voor de beleving van de sport. Uiteraard is het verlies van GLOCK’s Zonik het allergrootste dieptepunt van dit jaar geweest.”
Dit houden we erin: “Het zou mooi zijn als ik deze vooruitgang met de paarden vast kan houden. Dat is echt een kwestie van straks weer meer wedstrijden gaan rijden en die omstandigheden kunnen opzoeken. Helaas is dat wel lastig plannen door corona. Je weet niet of er publiek aanwezig mag zijn en of een wedstrijd doorgaat. Maar goed, dat heeft iedereen.”
Doel 2022: “Voor volgend jaar is het mijn doel om naar het Wereldkampioenshap toe te werken en daar zo goed mogelijk te presteren. Dat is voor mij echt het hoofddoel, waar ik het hele jaar voor werk en eigenlijk heb ik daarnaast niet veel andere doelen.”

Hengstenhouder
Joop van Uytert

Hoogtepunt 2021: “Ik denk dat dit voor mij toch wel het Nederlands Kampioenschap Dressuur in Ermelo was. Daar kwamen onze paarden goed uit de verf tussen de Nederlandse top. Dinja van Liere en Hermès (v. Easy Game) kwamen daar naar boven drijven en behaalden brons met een fantastische Kür. Hagen en Aken waren daarna ook geweldig, maar de doorbraak op het NK in Ermelo was het toppunt.”
Dieptepunt 2021: “De paspoortgate van Hermès was een zwaar dieptepunt, vooral omdat we daar totaal niets aan konden doen. We hadden er geen seconde aan gedacht dat het zo mis zou gaan. Het voelde ook oneerlijk, omdat de fout bij de FEI werd gemaakt. Om dan te zeggen dat wij het hadden moeten zien, vind ik zwart-wit en ongepast. De FEI zou er voor de sporters moeten zijn, maar het lijkt nu andersom en dat vind ik te ver gaan.”
Dit houden we erin: “We hebben het hele jaar door met meerdere paarden en ruiters successen geboekt in de sport. Het is geweldig goed verlopen. Als we dit de komende jaren vast kunnen houden, dan teken ik ervoor. Ook is het belangrijk dat de hengsten goed blijven fokken. Bordeaux en Easy Game leverden afgelopen jaar succesvolle nakomelingen, waaronder de Olympisch Goud-winnares. Dat geeft ons als dekstation extra power en dat willen we vasthouden.”
Doel voor 2022: “Eigenlijk is dat gewoon zo doorgaan. Ik denk dat we hele interessante jonge hengsten hebben, die het dekstation en de Nederlandse sport kunnen verrijken. Zij gaan volgend jaar naar de keuring en het verrichtingsonderzoek. Ook hoop ik dat we allemaal gezond blijven en dat we corona zo snel mogelijk achter ons kunnen laten.”

Springruiter
Kevin Jochems

Hoogtepunt 2021: “Dat is voor mij de Wereldbekerwedstrijd in Oslo, mijn grootste overwinning van dit jaar. Aken was voor mij ook een droom die uitkwam. Om daar een oranje jas te dragen is abnormaal fantastisch, maar winnen zoals in Oslo blijft toch het mooist. Ik rijd Turbo Z (v. Thunder van de Zuuthoeve) nu anderhalf jaar en afgelopen zomer hebben we nog veel stappen gemaakt. Dat een resultaat als in Oslo volgt is mooi.”
Dieptepunt 2021: “Ik mocht rijden in Den Bosch, maar twee weken van tevoren kreeg ik zelf een kleine blessure waardoor ik niet mee kon doen. Er zijn ergere dingen, maar het was toch een beetje zuur. Ik denk dat het voor velen een droom is om een vijfsterrenwedstrijd in eigen land te rijden. Daarnaast kom ik uit Brabant en ga ik al naar Den Bosch sinds ik jong was, dus ik wilde daar graag rijden.”
Dit houden we erin: “We zijn nu leider van het Wereldbekerklassement en dat wil ik graag vasthouden. De vorm die mijn paarden en ik de laatste maanden hebben is fantastisch. Hopelijk blijft dit zo. Ook hoop ik dat de paarden gezond blijven en bij mij blijven. Dat vasthouden is het mooist, maar ook het moeilijkst.”
Doel voor 2022: “Dit zijn voor mij de eerste Wereldbekerwedstrijden die ik rijd. Ik zou het stiekem heel mooi vinden om in april de finale te rijden. Dat is ook weer zoiets waar je van droomt als jonge ruiter. Volgend jaar is het WK. Dit heb ik nog niet gereden bij de senioren en zou sportief gezien ook wel een hoogtepunt zijn.”

Vlogster en dressuuramazone
Linda Verwaal

Hoogtepunt 2021: “Ik denk dat ik vanuit Hoefslag naar Isabell Werth mocht met mijn paard. We hebben daar een hele dag van gemaakt met een uitgebreid interview. Of het nu wel of niet je idool is, je kunt alleen maar respect hebben voor iemand die zoveel gedaan en gewonnen heeft. Ook ben ik dit jaar zelf weer in de Grand Prix uitgekomen met Be Smart (v. Bordeaux). Het was heel erg leuk om terug te zijn op dat niveau.”
Dieptepunt 2021: “Wat ik helaas niet gedaan heb, is internationaal starten. Dat kwam door de onzekerheid vanwege de coronaregels. Ik vond dat jammer, omdat ik daar vaak veel inspiratie uit haal. Daarnaast is het voor mij ook een uitje om op internationaal concours te gaan. Op dit moment heb ik naast Be Smart vooral paarden die in wat lagere klassen doorgewerkt moeten worden, dus die neem ik nog niet mee naar het buitenland.”
Dit houden we erin: “Linda on Tour gaat sowieso door. Dat brengt mij de inspiratie, die ik normaal gesproken uit internationale wedstrijden haal. Een wedstrijdstop inlassen, zoals nu door corona, is voor sommige paarden best lekker, al bepaal ik wel liever zelf wanneer we een pauze nemen.”
Doel voor 2022: “Het aankomende jaar wil ik graag wat stapjes omhoog met de jongere garde, zodat ik daar internationaal mee op pad kan. Ook zou ik met Linda on Tour internationale ruiters willen bezoeken.”

Fokker
Bas Huijbregts

Hoogtepunt 2021: "Dat waren er voor mij twee, namelijk in eerste instantie natuurlijk de Olympische Spelen. Het paard dat wij fokten, H&M All-in (v.Kashmir van Schuttershof), heeft het daar uitmuntend gedaan. Hij won zilver individueel en goud met het team. Dat was voor ons wel bijzonder, vooral omdat hij eerder al een medaille haalde op de Olympische Spelen. Het tweede hoogtepunt was dat onze zoon Thieu de Grote Prijs van Etten-Leur won met onze hengst Quint v/h Maarlo Z (v. Quidam de Revel). Dat je kinderen je eigen paarden rijden is ontzettend mooi. Als ze dan ook nog goed presteren, dan is dat helemaal bijzonder.”
Dieptepunt 2021: "Ik kan eigenlijk niet zeggen dat we een dieptepunt hebben gehad. Natuurlijk was er corona, maar daar hebben we allemaal last van gehad in de paardensport. Dat is niet iets voor ons alleen.”
Dit houden we erin: "Dat het succesvol mag gaan. Onze kinderen zijn fanatiek in de sport. Het hoeft daarbij niet altijd bingo te zijn, maar het zou leuk zijn als het soms een keer lukt om te winnen. Ook zou ik het mooi vinden als we in Nederland goede paarden voor onze eigen sport aan kunnen houden. Dat hebben we eerlijk gezegd wel een klein beetje nodig.”
Doel voor 2022: "Eigenlijk wil ik op dezelfde voet verder met het hele gezin. We fokken elk jaar tien tot vijftien veulens en hopen dan natuurlijk dat er weer een bijzondere bij zit. We hebben op dit moment een volle broer van H&M All In staan. Daar hebben we onze hoop op gevestigd voor volgend jaar. Hij is nog hengst, want daar zat iedereen wel een beetje op te wachten.”

Gal Edward, NED, Glock's Total US, 151
Olympic Games Tokyo 2021
© Hippo Foto - Dirk Caremans
24/07/2021
Renate van Uytert van Vliet - Johnny Depp en Joop van Uytert
KWPN Kampioenschappen 2021
© DigiShots
Kevin Jochems - Turbo Z
CHIO Rotterdam 2021
© DigiShots
Afbeelding
Fredricson Peder, SWE, All In, 387
Olympic Games Tokyo 2021
© Hippo Foto - Dirk Caremans
07/08/2021
Anky geeft les aan Marten Luiten