Dinja van Liere - Hermes
World Equestrian Festival CHIO Aachen 2021
© DigiShots
Dinja van Liere - Hermes World Equestrian Festival CHIO Aachen 2021 © DigiShots DigiShots

De shooting star

2021 was het jaar van de internationale doorbraak op het hoogste niveau van Dinja van Liere met haar jonge Grand Prix-paarden. Op de Olympische Spelen mocht ze niet starten, maar iedereen weet nu wie ze is. Mede dankzij de KWPN-hengst Hermès.

Advertisement

Tekst: Christine Dijk | Foto: Digishots

Veelbelovend

Eind vorig jaar was het debuut van Dinja en Hermès in de Grand Prix meteen al veelbelovend: met 72,4% wonnen ze de proef in Zevenaar. Een paar maanden later, in Tolbert, haalde de donkerbruine hengst de eerste kaderscores binnen. In het buitenseizoen gooide de amazone zichzelf en haar paarden voor de leeuwen: in Hagen en met name in München-Riem bleef ze kaarsrecht overeind tussen het internationale dressuurgeweld. Op het NK was er brons met Hermès en ook op het CHIO Rotterdam deed ze bovenaan mee. Een Tokio-ticket was in de pocket! Maar een fout in de FEI-registratie van de Easy Game-zoon zette een keiharde streep door een plek in het olympische team. Het werd de reservepositie met Haute Couture, die op het EK ook de honneurs uitstekend waarnam. Maar Hermès zette zichzelf een week later des te duidelijker op de kaart, want op CHIO Aken versloeg hij iedereen in de Grand Prix.

In de wolken

“Aken was gewoon bizar!”, vertelt Dinja. “In Rotterdam had ik met Hermès de laatste wedstrijd gereden en toen was zijn score ruim 74%. Onze proef in Aken ging fantastisch, maar ik was compleet verrast toen ik 78,05% op het scorebord zag verschijnen. Na ons was het de beurt aan Isabell Werth. Ik was al in de wolken met - naar ik aannam - de tweede plek. En toen kwam Alex (van Silfhout, red.) naar ons toelopen en ik hoor hem nog zo heel nonchalant zeggen: ‘Nou, die is dus ook onder je geëindigd.’ Mega vet!” In de kür was er weliswaar ‘slechts’ een tweede plek achter La Werth, maar duidelijk was dat de jury en de toeschouwers hadden genoten van het optreden van Dinja en Hermès.

Onstuimig 

We gaan terug naar het begin, naar hoe het allemaal begon met de driejarige Hermès. "Eigenaar Joop van Uytert dacht dat hij echt iets voor mij zou zijn. Hij had een enorm geloof in de toen nog jonge hengst. Toen ik hem op een dag kwam uitproberen, was Gerrel (Vink red.) hem aan het rijden. Hermès was behoorlijk onstuimig, waarop Joop tegen me zegt: ‘Durf je er nog op?' Toen ik in het zadel zat, voelde ik dat die frisheid geen gemenigheid was. Hij was alleen superdruk in zijn hoofd en ontzettend wakker. In die begintijd vond ik het altijd wel een beetje spannend om erop te gaan, maar we kregen vertrouwen in elkaar en hij liet zich steeds gemakkelijker rijden. Hij had gewoon heel veel energie en liet meteen al veel vermogen tot verzamelen zien.”

Superslim en grappig

De talenten van Hermès zijn duidelijk! Zwakke onderdelen zijn er niet. Zijn allersterkste punten zijn ongetwijfeld zijn werkwilligheid en intelligentie. Dinja: "Het is een paard dat superslim is. Hij vindt het geweldig om aan het werk te gaan en veel te doen te hebben. Ik denk dat hij het mede daarom zo goed doet op dit hoogste niveau. Hij houdt zelfs zoveel van zijn werk, dat hij tijdens de training vaak niet eens de baan uit wil. De meeste paarden lopen maar wat graag richting uitgang als ze klaar zijn, Hermès blijft stilstaan. Hij begint pas weer te lopen als ik hem van de uitgang weg stuur. In Aken wilde hij het liefst ook in het stadion blijven en nog even doorgaan. Ik weet zeker dat hij zijn werk én de aandacht van het publiek oprecht fantastisch vindt.” Lachend vertelt ze dat Hermès ook een echte kwajongen is. "Als hij geen zin heeft om naar stal te gaan, dan laat hij zich niet vangen in de paddock, zeker niet door iemand die hij niet goed kent. Op zo'n moment vindt hij zichzelf erg grappig. Maar roep ík hem, dan staat hij binnen no time naast me. Hij is heel erg op mij gefocust. Zoals hij in Aken ook zó enorm aan het opletten was op wat ik van hem vroeg, dat is wel héél speciaal!” IJdel is Hermès ook. "Zag je dat hij tijdens de prijsuitreiking in Aken, toen hij had gewonnen, muisstil stond? Terwijl hij best druk is als hij tweede of derde wordt. Het liefst is hij degene die daar vooraan staat te shinen, zodat iedereen naar hém kijkt.”

Dinja van Liere - Hermes
World Equestrian Festival CHIO Aachen 2021
© DigiShots