Laurie van den Berg-Jansen met twee van haar fokproducten.
Laurie van den Berg-Jansen met twee van haar fokproducten. Foto: Gemma Jansen

"Focus op karakter"

Laurie: “Ons doel is om een heel gezond en goed bewegend paard te fokken, waarbij tevens de focus op het karakter ligt. Ook maken we verschil in de manier waarop onze paarden worden opgefokt. Mijn ouders fokten vroeger altijd Gelderse paarden en waren in 2004 in die richting Fokkers van het Jaar. Wij vinden het Gelders Paard nog altijd prachtig, maar de populatie is heel klein en daarbij wilden we toch een wat rijtypischer paard fokken. Al onze merries zijn dus geheel of half Gelders, met de kenmerkende expressieve manier van bewegen, natuurlijke balans en karakter. In tegenstelling tot de reputatie van het Gelders paard hebben onze paarden heel veel looplust en zijn ze best scherp. Maar het grote verschil met veel dressuurpaarden is dat ze zich bij spanning groot kunnen maken, maar ook heel makkelijk weer kalm worden; ze draaien daarin niet door. Veel 'moderne' paarden zijn overmatig sensibel en blijven daarin hangen in bijzondere situaties. En dan krijg je paarden die zeker in de beginperiode door een echte specialist moeten worden aangereden en doorgereden, met alle extra kosten van dien."

Advertisement

Fijn in de omgang

"Wij willen paarden fokken waar wij zelf en potentiële kopers makkelijk mee om kunnen gaan. Dat is voor de mensen én voor de paarden prettig. Wij hechten er veel waarde aan om te weten bij wie onze paarden terechtkomen. Over het algemeen is het zo dat een braaf en nuchter paard eigenlijk altijd een goede plek vindt, terwijl een hele scherpe vaak van hand naar hand gaat voordat hij zijn uiteindelijke huis vindt."

Nobel

"Onze klanten zijn over het algemeen mensen die heel bewust bezig zijn met het welzijn van hun paard: huisvesting, uren in de wei, sociaal contact, niet te veel suikers en zetmeel in het (ruw)voer en dus ook de opfok. Ik krijg zeker niet elk uur uitbetaald dat ik erin stop om de paarden groot te brengen; mijn man noemt het altijd ‘nobel’ dat ik er zo veel energie in stop. Onze klanten zijn zich er meestal wel van bewust dat een paard waar al zo veel tijd in is gestoken, ook wat meer mag kosten. Voor zo'n paard willen ze daadwerkelijk meer betalen. Mensen zoeken tegenwoordig het perfecte paard; er mag niets mis zijn en ze willen alle risico’s uitsluiten. Door paarden te verkopen waarvan de hele geschiedenis bekend is en die ook als jong paard te rijden zijn door hun eigen ruiter, proberen we ons te onderscheiden en zo voor ons de fokkerij rendabel te houden. En hoe graag ik hiervan ook mijn levenswerk wil maken, als fokker moet je de boel wel rond zien te breien.“