18/09/2019 ; Lanaken ; Lanaken World Breeding & Belgium Championships ; 7048, GFE Candy de Nantuel, Rousseau Thomas ; friday 7 year old ; Sportfot
18/09/2019 ; Lanaken ; Lanaken World Breeding & Belgium Championships ; 7048, GFE Candy de Nantuel, Rousseau Thomas ; friday 7 year old ; Sportfot Foto: Privébezit GFE/Sportfot

GFE Candy de Nantuel

Sport zit bij Candy de Nantuel verankerd in de moederlijn. Deze pas negenjarige hengst lijkt veelbelovend in zijn carrière als hengst en als sportpaard. Er is ook veel vraag naar deze hengst buiten Frankrijk. Wat is het verhaal achter hem?

Advertisement

Tekst: Adriana van Tilburg I Foto's: Privébezit GFE

Marie-Laure Deuquet, de dochter van Claire en Jacques Gouin, die op de familieboerderij in Courquoy woont, kocht Royaltie III (v. Kaolin de Lyre), de overgrootmoeder van Candy de Nantuel. Ze vertelt: "We kochten Royaltie III als driejarige in 1986 om mee te doen aan wedstrijden, maar ze kreeg een ongeluk en heeft nooit mee kunnen doen. De dochters van Royaltie III hebben ons en anderen fantastische sportpaarden gegeven. Karma de Nantuel (v. Quidam de Revel), de grootmoeder van Candy de Nantuel, was een fantastisch springpaard. Ze sprong op het Europees kampioenschap voor junioren en liep 1m50 onder het zadel van Emanuele Fiorelli. We hebben haar verkocht naar Italië.”

Uitstekende fokmerrie

Marie-Laure Deuquet vervolgt: “Karma de Nantuel bleek ook een uitstekende fokmerrie te zijn. Zij is de moeder van slechts drie paarden, die alle drie afstammen van de legendarische hengst Diamant de Semilly. Deze paarden zijn geboren met behulp van embryo transplantatie. Haar zoon Ophée werd als driejarige verkocht aan Haras Nationaux. Haar dochter, Océane de Nantuel had een uitstekende carrière in de sport. Zij werd als tweejarig merrieveulen aangekocht door de familie Hecart, die eigenaar is van de fok- en sportstal Haras de la Roque. Ze begon haar carrière onder het zadel van Michel Hecart. Ze sprong op 1m60 met Conor Swail en met Alexandre Paillot. Ze was een uitzonderlijke merrie, om op hoog niveau te springen met verschillende ruiters. Als fokmerrie bracht ze enkele zeer interessante nakomelingen voor Haras de la Roque. Zo is er Uthope de la Roque die 1m50 heeft gesprongen, Viceversa de la Roque die 1m60 heeft gesprongen onder het zadel van Roberto Previtali en Atlantic de la Roque die 1m45 heeft gesprongen. Zowel Océane als Thara de Nantuel waren goede merries in de sport. Deze eigenschappen hebben ze echt meegekregen uit de moederlijn."

Voetsporen

"Thara de Nantuel was een hele goede merrie, die uitstekend kon springen. Ze had niet al het vermogen, maar ze had veel energie en was snel in haar reacties. Candy de Nantuel is minder heet dan zijn moeder. Zij was bij binnenkomst in de ring altijd zo heet en gretig, ze wilde heel graag. Ze heeft 1.40m gelopen met mijn man Christophe, die overleden is, en 1.50m met mijn zoon Arthur. Mijn vader gebruikte Luidam, omdat hij een zoon is van Guidam die weer een zoon is van Quidam de Revel. We hadden al zeer goede resultaten met Quidam de Revel bloed. Candy de Nantuel is koeler en is ook soepeler met zijn lichaam. Hij heeft een heel goed karakter en een hele goede galop, waarin hij soepel door zijn lijf beweegt. Het is een zeer moderne hengst. Tot nu toe zijn we erg blij met de nakomelingen die Candy de Nantuel heeft, dat ziet er veelbelovend uit. Ik denk dat het een goede zaak is voor Candy de Nantuel om zijn carrière voort te zetten onder het zadel van Pénélope Leprévost. Hij zal in de voetsporen treden van veel van zijn familieleden, die op hoog niveau hebben gesprongen. Het zijn allemaal goede wedstrijdpaarden."

Soepel met vermogen

De eigenaar van Groupe France Elevage (GFE), Arnaud Evain vertelt: "Candy heeft zelf een enorme lossigheid. Zijn eerste jaargang is nu vier jaar oud. Hij geeft zijn balans, energie, elasticiteit en lossigheid door. Hij heeft merries nodig die niet te kort in de bovenlijn zijn. Candy de Nantuel heeft speciale kwaliteiten die nuttig zijn voor de sport en ten tweede geeft hij deze kwaliteiten door aan zijn nakomelingen. Zijn nakomelingen hebben zich daardoor goed gemanifesteerd in wedstrijden voor vrijspringen en in de verkoop. Dat maakt hem in onze verwachtingen heel bijzonder, omdat hij zijn kwaliteiten doorgeeft. Hij is heel erg soepel in al zijn bewegingen. Hij heeft het vermogen om zijn rug op een uitstekende manier te gebruiken over de sprong. Hij blijkt ook koel in zijn hoofd te zijn."

Klassieke basis

"De kracht van zijn bloedlijn is de klassieke basis van het Anglo Normandische paard. Hij heeft Diamant de Semilly en twee maal Quidam de Revel gecombineerd met een Anglo Arabische moederlijn. Er zijn een paar combinaties waar je een oude Anglo Arabische moederlijn gecombineerd vindt met warmbloed. Bijvoorbeeld de familie van Mylord Carthago met Morgat en Nifrane en al die lijnen. Daar is een combinatie gemaakt met du Chateau, dus volbloed, en met Candy de Nantuel is de combinatie dus gemaakt met Anglo Arabisch bloed", besluit Evain.

Afbeelding
Afbeelding