Leunus van Lieren en Thamar Zweistra op Hexagons Double Dutch
Stal Hexagon 2020
© Digishots
Leunus van Lieren en Thamar Zweistra op Hexagons Double Dutch Stal Hexagon 2020 © Digishots Foto: DigiShots

Leunus van Lieren, Grand Prix-ruiter en fokker van meerdere Grand Prix-paarden:


“Vooral een weke lendenpartij is voor mij absoluut een reden om een paard te laten staan, want een paard dat slecht is in de verbindingen kan de energie onvoldoende van achteren naar voren brengen en functioneert daardoor een stuk moeilijker. Een klein beetje een holle rug vind ik daarentegen weer minder erg dan een strakke rug bij een paard, want de beweging moet wel door een lijf heen kunnen swingen en dat is met een strakke paardenrug dan weer veel lastiger."

Advertisement

Geen criterium voor de rug

"Ooit werd ik gevraagd om in Frankrijk jonge dressuurpaarden te jureren. Werkelijk ieder onderdeel van het paard moest afzonderlijk worden beoordeeld, behalve de rug. Daar bestond simpelweg geen criterium voor. Heel bijzonder, want natuurlijk is een rug voor een paard heel belangrijk."

Verdoezelen

"Als je kijkt naar springpaarden, dan worden deze paarden al heel lang gefokt om over het hout te gaan en vallen ze snel door de mand als ze dat niet kunnen. Bij dressuurpaarden speelt daarentegen de opleiding een heel belangrijke rol. Door een deskundige opleiding van de ruiter kunnen ongewenste eigenschappen, zoals een weke lendenpartij of een te strakke rug, lang worden verdoezeld."

Opvallend

"Wat mij opvalt is dat ook correcte modellen van de paardenruggen vaak een röntgenologische bemerking krijgen, daarmee dekt een aantal dierenartsen zich in. Helaas worden daarvan fokker, eigenaar en paard vaak de dupe!”