Mario Everse
Mario Everse Foto: Digishots | Leanjo de Koster

"Puur natuur"

Bij Mario Everse van Stal Everse staan dit jaar zo’n twintig veulens op de planning, die inmiddels vrijwel allemaal geboren zijn. Al circa dertig jaar fokt Mario springveulens die hij later opleidt in zijn eigen sportstal. Na de geboorte zijn de veulens ’s nachts in de box en krijgen ze snel een halstertje om. Ze lopen los mee naar de wei. Hele drammerige veulens worden iets bijgestuurd.

Advertisement

Testen

Sinds vorig jaar laat Mario standaard het bloed van alle jonge veulens testen op antistoffen. “Mijn ervaring is dat dat veel ellende voorkomt omdat je tijdig kunt ingrijpen. Als je afwacht en veulen ziek wordt, loop je achter de feiten aan. Ik blijf het testen zeker doen.”

Als de veulens een week tot tien dagen oud zijn, gaan ze dag en nacht naar buiten. De focus ligt bij Mario op de sportstal waardoor er niet veel tijd overblijft voor de veulens. De moeders worden meestal weer gedekt en dan worden ze binnengehaald, zodat de veulens dan weer even in de hand komen. Meelopen aan het touw en voetjes optillen wordt niet geoefend met de veulentjes.

Rauw

Als jaarling en 2-jarige wordt er weinig mee gedaan buiten de normale verzorging. “Als 3-jarige zijn de paarden in het begin nog wel rauw, toch hebben ze dan al snel vertrouwen en werken ze goed mee. Wel zie ik duidelijk verschillen in de stammen waarmee ik fok. Paarden uit de scherpere stammen vrager meer tijd en geduld in het begin. Ik zie veel van de karaktereigenschappen van de merrie terug in het veulen. Veulens van draagmoeders hebben uiteraard de genetische eigenschappen van hun daadwerkelijke moeder en nemen wel gedragingen van hun draagmoeder over. Als de draagmoeder zich bijvoorbeeld lastig laat pakken, kopieert het veulen dit gedrag."

Als de draagmoeder zich lastig laat pakken, kopieert het veulen dit gedrag

Als 3-jarige leren de paarden mee te lopen aan het halster. Wilt dat niet zo vlotten, heeft Mario de volgende tactiek: “Ik zet het paard met een lang touw aan het halster los in de vangkooi en laat hem zelf op het touw stappen. Dan corrigeren ze zichzelf en dat werkt uitstekend.”