Zoi Snels met Floris TN, een fokproduct van Jan Breukink.
Zoi Snels met Floris TN, een fokproduct van Jan Breukink. Foto: DigiShots

"Rust en regelmaat"

Fokker Jan Breukink heeft in de loop der jaren zijn eigen routines ontwikkeld. “Om mijn merries en veulens naar de wei te brengen, moet ik zo’n 40 meter langs de openbare weg. Daarom krijgen mijn veulens al vanaf dag 2 een halster aan op stal en leren ze aan een touwtje mee te lopen met de merrie. Ik maak met een lang touw een lus om de achterhand van het veulen en begeleid ze zo dan hebben ze snel door wat de bedoeling is. In de wei gaat het veulenhalster af, want dat vind ik veiliger. Ik let er op dat het halster niet te ruim zit, zodat er niet onverhoopt een veulenbeentje in verstrikt raakt. Op stal strijk ik de veulens al snel over de beentjes en pak de voetjes op. Na een maand spuit ik de benen van de moeder en veulen voorzichtig af zodat ze dat ook leren.”

Advertisement

Genetisch vastgelegd

Jan heeft in de loop der jaren geleerd dat de veulens qua gedrag beïnvloed worden door hun moeder. Hij fokt het liefst met actieve merries met bloed die wel mee willen werken.
“Vroeger had ik een schimmelmerrie die jaarlijks op mocht draven om de Sint binnen te halen en dan kuikenmak was met alle kinderen om haar heen en die niets gaf om alle drukte en muziek. Reed je met deze merrie echter een springparcours binnen, dan was ze bloedfanatiek en gretig op de sprong en heel wat mans. Nazaten uit deze merrie hebben dezelfde, genetisch vastgelegde gretigheid, maar ook de makheid. Zo moet je ze hebben, zo fok ik ze graag. Het is voor mij de ideale combinatie.”

Met geduld

Zijn ervaring met zowel brutale veulens als met schuwe veulens is dat je beiden met geduld moet benaderen, dan draait het meestal de goede kant op. Bij een brutaal veulen werkt jezelf druk maken averechts.
Duidelijk en consequent zijn is het devies. Als veulens vanaf het begin in de hand komen, gaat het beleren eenvoudiger, al reageert het ene paard heftiger op het zadel en de vooral de singel dan het andere paard.

Meest aparte

De ervaring met zowel brutale veulens als met schuwe veulens is dat je ze allebei met geduld moet benaderen

Het meest aparte dat Jan bij een veulen heeft gezien is dat deze wanneer zijn moeder buiten aan het rollen was over zijn moeder heen sprong. Dit paard is later in de internationale springsport uitgebracht.