Febe van Zwambagt met Fyeo (v. United).
Febe van Zwambagt met Fyeo (v. United). Foto: Digishots

Het één of ander

Febe van Zwambagt (23) is opgenomen in het B-kader bij de U25, met de Fyeo en Edson. Als stalamazone van Dressuurstal van Silfhout brengt ze verschillende paarden succesvol uit op concours en daarnaast begeleidt ze verschillende jeugdamazones. 

Advertisement


Hengst of een merrie?

"Merrie. Als een merrie het voor je doet, dan geven ze net dat stukje extra in de ring. Merries zijn ook enorm leergierig. Hengsten zijn ook leuk om te rijden, maar die willen net iets meer hun eigen zin doen."

Trainen of wedstrijden rijden?

"Trainen. Ik haal enorm veel plezier uit het trainen. Iedere keer als er iets lukt en je boekt weer progressie is mooi om te ervaren."

Introvert of extravert paard?

"Toch een extravert paard. Je ziet met een extravert paard waar ze op reageren en dan kun je daar veel meer rekening mee houden dan met een paard die zich afsluit en in zich zelf gekeerd is. Een paard die dingen opkropt vind ik lastig om mee om te gaan."

Buitenrijden of springen voor de afwisseling?

"Buitenrijden. Als het op schappelijke hoogte staat, iets hoger dan een cavaletti, wil ik best een poging wagen met mijn dressuurzadel, maar daar blijft het bij. We wonen tegenover het bos, dus ik ga daar graag een rondje uitstappen. Daar worden de paarden blij van en je kunt zo mooi even het hoofd leeg maken van de paarden en van mezelf."

Zelf concours rijden of leerlingen begeleiden?

"Zelf rijden, maar het begeleiden is ook heel leuk. Ik ben ook minder zenuwachtig voor mezelf dan voor mijn leerlingen."