Afbeelding
Foto: Hoefslag/Sabine Timman

Mestwetgeving is onherroepelijk gevolg

Sinds april bestaat de verplichting om onze paarden te registreren in de database van RVO. Daarmee hebben ze ook automatisch zicht op de hoeveelheid mest die geproduceerd wordt. En voldoe jij dan eigenlijk wel aan de regelgeving?

Advertisement

Tekst: Yvonne Buis-Franken I Foto: GEDO

De verplichte registratie van de verblijfplaats van paarden is een feit. Vanaf nu wil RVO, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, precies weten waar de paarden verblijven. André Veerman van agrarisch adviesbureau GEDO in Kootwijkerbroek ziet zeker de noodzaak, maar voorziet in de nabije toekomst ook andere veranderingen in regelgeving die effect kunnen hebben op de hele paardenhouderij.

Niet geïnformeerd

“Bij de andere diersoorten kennen we natuurlijk al jaren een verplichte registratie van dieren. Dat dient velerlei doelen, waaronder de diergezondheid, de reden waarom de registratie van paarden nu een feit is. Opmerkelijk genoeg zijn de paardenhouders hier helemaal niet over geïnformeerd. Natuurlijk zijn niet alle paardenhouders bij de overheid bekend, maar ook nergens is deze verplichting officieel gepubliceerd. Daarnaast zijn natuurlijk heel veel paardenhouders wel bekend. Alle boeren waarvoor wij diensten verlenen of de administratie doen, geven keurig aan wanneer zij ook nog een paar paarden hebben. Daarbij heb je de grotere bedrijven, zoals maneges en pensionstallen die echt wel bekend zijn bij de overheid. En wat dacht je van leden van de KNHS en de stamboeken? Maar niemand heeft bericht gehad. Iedereen heeft het via de media moeten horen. Heel opmerkelijk.”

Mestwetgeving

Zo ook als het gaat om de paarden, die nu opeens een grotere rol gaan spelen. “Veel mensen realiseren zich niet dat nu de overheid weet welke paarden waar staan, de mogelijkheid om te handhaven op de mestwetgeving bij paarden ook veel makkelijker is geworden.” Een mestregistratie is verplicht bij meer dan 350 kg stikstof of meer dan drie hectare weidegrond. Bij paarden wordt uitgegaan van 58,8 kg stikstof per paard per jaar. Voor een pony kleiner dan 1.56m wordt de norm van 27,3 kg stikstof per pony per jaar gehanteerd. Veulens worden vanaf zes maanden meegeteld als paard of pony.

Rekenen

Ga je dus even rekenen dan zal je dus vanaf zeven grote paarden je mestboekhouding moeten bijhouden. Veerman zegt hierover: “Ik denk dat het allemaal nog niet zo’n vaart zal lopen en dat er de komende tijd nog niet direct gecontroleerd en gehandhaafd gaat worden, maar ik voorzie wel dat hier in de toekomst controles op gaan komen. Dan kun je ook als paardenhouder maar beter goed voorbereid zijn, om onaangename boetes in de toekomst te voorkomen.”

Gedeelde grond

Een probleem voorziet Veerman bijvoorbeeld bij grond die nu door verschillende partijen wordt gebruikt. “Ik noem hierbij een voorbeeld. Je buurman die koeienboer is, gebruikt jouw stuk weiland om éénmalig te hooien in juni. Hierna laat jij er je paarden op grazen. Hij bemest dat stuk land in het voorjaar en telt het mee in zijn mestboekhouding. Maar jij hebt acht paarden en moet ook voldoen aan de eisen en telt dat stuk dus ook mee in jouw boekhouding. Dan loopt het spaak.
Paardenmest wordt meestal niet uitgereden over het eigen land, maar wordt óf opgehaald, óf op maisland uitgestrooid. Maar jij laat je land waarschijnlijk wel injecteren. Grote kans dat de boer die de bemesting verzorgt jouw land optelt bij zijn mestboekhouding. Maar daarmee vervalt die grond wel bij jou. Ik voorzie hier in de toekomst problemen mee. Niet alleen zullen percelen dubbel worden geregistreerd, wat tot conflicten kan leiden, ook kan het zijn dat jouw buurman nu opeens jouw geregistreerde paardenmest niet meer wil omdat hij dan over zijn quotum heen gaat. En als hij van een collega boer geld toe krijgt om zijn mest af te nemen, omdat deze het niet meer kwijt kan, en jouw mest geeft hem alleen maar een bijtelling op zijn quotum, dan kun je wel raden wat er gebeurt. Er ontstaat dan gewoon een marktwerking en ook de wat kleinere paardenhouders moeten dan gaan betalen voor de afvoer. Ga je dus over die 350 kg stikstof heen, maak dan goede afspraken met de personen waarmee je samenwerkt zodat jullie allebei niet in de problemen komen als er wel gecontroleerd gaat worden. En vind je dit te ingewikkeld, of heb je liever een onafhankelijk persoon die deze soms hele ingewikkelde materie voor je kan regelen, win dan advies in. Er kan echt sprake zijn van tegenstrijdige belangen en je kunt de problemen dan toch maar veel beter voor zijn.“

Zwevende dieren

Een ander I&R gerelateerd fenomeen waar veehouders al langer mee te maken hebben maar voor paardenhouders nog nieuw is, is een ‘zwevend dier'. Veerman legt uit: "Stel dat jij een paard verkoopt en dit aangeeft in de database, maar de ontvanger registreert dit niet. Dan krijg je een zogenaamd ‘zwevend paard'. Je zal in Mijn RVO daar ook een melding van krijgen. Rundveehouders krijgen hier boetes voor en kunnen zelfs op slot worden gezet. Heeft hij dan een koe voor de slacht, maar kan hij deze niet afvoeren, krijg je een hele vervelende situatie.
Bij paarden zijn er momenteel nog geen sancties en zal het nog wel los lopen, maar toch is het wel iets om aandacht aan te schenken. Die 30 dagen ‘eigen registratie' geeft mogelijkheden om een beetje te sjoemelen, eigenlijk helemaal niet handig van de overheid.
Verkoop je dus een paard, maak dan duidelijke afspraken over de registratie. Wellicht is het wel verstandig om alleen nog maar met een contract te verkopen waarin ook duidelijk opgenomen is dat de nieuwe eigenaar het paard zal registreren.
En zorg als er een paard bij jou op stal komt dat je weet bij welk UBN-nummer hij vandaan komt. Je kunt het maar beter allemaal netjes vastgelegd hebben.
Ik wil niemand bang maken, maar ik voorzie ook hierin wel problemen. En de vraag is wie er dan uiteindelijk verantwoordelijk wordt gesteld als er paarden administratief
‘zoek' raken.”

Afbeelding