Afbeelding

Wedstrijdstress

Wat is het?

Advertisement

“Voor veel wedstrijdruiters is het herkenbaar: wedstrijdstress. En dat is jammer, want (teveel) stress gaat niet alleen ten koste van de resultaten, maar ook van het plezier - en daar gaat het toch uiteindelijk om!”

Hoe werkt het?

“Eigenlijk werkt dit precies hetzelfde als bij angst op het paard; als jij erg zenuwachtig en gespannen bent op je eerste wedstrijd, dan maken je hersenen een link tussen wedstrijd rijden en stress.”

Hoe coach je dit?

"Ik kan die link niet uitschakelen, maar dit kun je jezelf wel aanleren. Rij thuis de proef van de wedstrijd en doe dat zo relaxed mogelijk. Lekker laag en rond, alsof je aan het losrijden bent. Zo zorg je ervoor dat je hersenen de link gaan maken tussen het proefje en ontspanning. Je zult merken dat, zodra die link geactiveerd is, het veel makkelijker zal zijn om ook op wedstrijd ontspannen te rijden. Toch spanning in de ring? Ga weer lekker laag en rond rijden; zo roep je dat ontspannen gevoel weer op. Zorg ook dat je een doel hebt, maar wel een klein doel, zoals hoeken door rijden. Doel gehaald? Dan kun je tevreden afstappen. Zo maken je hersenen weer een positieve link met wedstrijd rijden.”

Afbeelding