Afbeelding

Trainen met Marlou
"Vorm een kudde"

Coaching met paarden? Dat doe je toch met een onbekend, loslopend paard in de bak? Dat klopt, en Marlou van Kempen, van Van Kempen Coaching, heeft al veel mensen op deze manier geholpen. Maar in haar dagelijkse praktijk als instructrice is ze vooral veel bezig met het coachen van ruiters met hun eigen paard.

Advertisement

TEKST: Suzanne Vlieger-Admiraal | FOTO'S: Wilma Alleblas

Angst op het paard

Wat is het?

“Met knikkende knieën op je paard zitten, smoesjes verzinnen om niet te hoeven rijden, zelfs moeten overgeven bij het idee op je paard te 'moeten', angst kan een echte spelbreker zijn.”

Hoe werkt het?

“Onze hersenen zijn voortdurend bezig linken te leggen, ook bij paard(rijd)en. Bij angst hebben de hersenen een negatieve associatie met paardrijden gelegd, of met paarden in het algemeen. Vaak komt dit door een val, een trauma of een andere slechte ervaring.”

Hoe coach je dit?

"Eerst zorg ik ervoor dat de hersenen een leuke link gaan leggen met het begrip ‘paard': we doen alleen maar dingen die geen angst oproepen, zoals poetsen of wandelen. De volgende stap is grondwerk. Doel hiervan is paard en ruiter een ‘kudde' te laten vormen. De ruiter wordt de ‘leidmerrie' en krijgt in deze rol meer vertrouwen in het paard én in zichzelf. Dan vergroten we het wederzijds vertrouwen met trailoefeningen. Alles stapje voor stapje, om de positieve link en dus associatie met paard(rijden) terug te brengen."




Afbeelding
Afbeelding