Emmelie Scholtens en Indian Rock
Emmelie Scholtens en Indian Rock Foto: DigiShots

"Niet traag"

Emmelie Scholtens en partner Jeroen Witte hebben door de jaren heen geleerd alleen veulens en jonge paarden te kopen met een goede stap. "Iedereen weet dat je tegenwoordig paarden nodig hebt met drie goede gangen”, zegt ze. "Eentje met een mindere stap, nemen we dus niet meer mee naar huis.” De stap is al heel goed te beoordelen bij een veulentje. "Als moeder en veulen de stal uitkomen en het veulen maakt even een dribbeltje om de moeder bij te houden, vind ik dat meteen al fijn. Dat zie ik veel liever dan eentje die te relaxt is”, zegt Emmelie. "Vaak vragen we een eigenaar dan nog een rondje te wandelen met merrie en veulen. Zo kun je zien of het veulen het goede ritme pakt en dit langer kan laten zien. Ook al hebben Jeroen en ik het dan snel gezien. We willen een veulen of een jong paard altijd nog een tweede keer bekijken."

Advertisement

Geen grote stap

De vraag is natuurlijk of een veulentje dat goed kan stappen dat op latere leeftijd ook nog toont. Emmelie: "Beetje gek gezegd, maar soms groeit een veulen langzaam de verkeerde kant op. Dat kan. Het blijft een gok. Daarom kijk je dus niet alleen naar ruimte. Sterker nog, die erg grote stap, daar houden wij niet eens van. Wij kijken naar scherpte, naar bloed en naar activiteit. En naar exterieurzaken zoals beenstanden, de voetjes, de gewrichten, de houding van nature.” Emmelie bezocht dit seizoen verschillende veulenkeuringen. "Het KWPN is erg bezig met de stap, maar toch ben ik wel bang dat er te veel naar grote stappers wordt gezocht. Wij waren toch juist altijd zo blij met onze actieve paarden die wat bloederiger zijn? Je moet je altijd afvragen of zo'n grote stapper niet te traag wordt in de verzameling.”

Bekend bloed

Ze kijken voor zichzelf vooral naar hengsten en het liefst naar bloed waar ze goede ervaringen mee hebben. "Eigenschappen zoals intelligentie, slimheid, een beetje bloederigheid en niet te zwaar, die vind je toch wel bij de bloedlijnen terug waarmee ik eerder goede ervaringen heb opgedaan. Apache-kinderen vind ik meestal fijn, net als kinderen die verwant zijn aan Indian Rock. Zij waren uitschieters als veulen en zijn dat gebleven.” Indian Rock wordt Emmelie's volgende GP-paard. "Dat zou toch mooi zijn, als ik volgend jaar met Desperado en Indian Rock twee goed stappende Grand Prix-paarden in de dressuurstrijd heb”, zegt ze.