Column: Stront aan de knikker

Column: Stront aan de knikker

0 392

Manegehouders op werkbezoek bij de Politie Haaglanden hebben kennis gemaakt met een nieuw wapen in de strijd tegen paardenpoep op de openbare weg. De nieuwste vinding neem je mee tijdens de rit. Laat een paard onderweg iets vallen, dan stapt de ruiter uit het zadel, pakt de zak, schuift met een speciale schuiver de vijgen er in, stapt weer in het zadel en gooit de zak even later in de vuilnisemmer. Klaar is Kees.

Ik zal de laatste zijn te ontkennen dat paardenpoep op de openbare weg niet bepaald positief bijdraagt aan het imago van de ruitersport in onze samenleving. Al besef ik dat diezelfde samenleving op de openbare weg een veel grotere vervuiler is, als je ziet wat er dagelijks uit de auto wordt  gegooid en vlak ook hondenbezitters niet uit. Af en toe een paardendrol op de openbare weg is niet het probleem. Anders wordt het in de directe omgeving van  veel bezochte ruitersportaccommodaties. Als daar paarden onder de man af en aan gaan, mag je als omwonende best verlangen dat de manegehouder of de vereniging er op gezette tijden de bezem en schop bijhaalt om de rotzooi op te ruimen.

Kan de paardenwereld een dergelijk corvee niet opbrengen, dan wordt het op den duur wel via een plaatselijke verordening  geregeld  en moet je maar afwachten welke maatregel de ruiterwereld krijgt opgelegd. Paardenverstand ligt namelijk niet voor het opscheppen bij gemeentebesturen. Maar weinigen in de raadszaal zullen beseffen dat het niet zonder risico is als een ruiter in het verkeer verplicht wordt van zijn paard te komen, met zijn arm door de teugel gestoken op zijn hurken de verse poep in een zak te stoppen om vervolgens weer op te stijgen en zijn rit te vervolgen. Weinig paarden blijven daar rustig onder in het verkeer. Stel je voor dat het ergens van schrikt en aan de kletter gaat? Dan is er pas echt stront aan de knikker.

Ton Corbeau (hoofdredacteur Hoefslag, ook te volgen via twitter: @Ton_Hoefslag)

Reacties