.
. Getty Images

Column Peter de Boer | “Wij moeten ook spreken als paardenliefhebbers, maar dán de waarheid!”

Welzijn

“Horen zien en zwijgen, of spreken is zilver, zwijgen is goud? Nagenoeg iedere paardensporter of liefhebber hoort de discussies of hoe het wel en met name niet zou moeten in paardenland. Ook nagenoeg iedereen ziet de geweldige kant van de paardenwereld voor zowel de mens als het paard, maar ook waar het (ooit) mis gaat. En ook nagenoeg iedere paardensporter of liefhebber verkiest er voor om te zwijgen”, aldus dressuurruiter en fokker Peter de Boer.

Advertisement

Dier en Recht

“Dier en recht heeft inmiddels een petitie in de Tweede Kamer aangeboden met meer dan 30.000 handtekeningen! tegen pijnlijke dwangmiddelen in de paardensport. RTL Duitsland kom weer met een uitzending over misstanden en dit zijn slechts de voorbeelden van deze week in het grootst. En ja, tot op zekere hoogte hebben ze gelijk! Er zijn misstanden en daar moet iets aan gedaan worden. Alleen worden die misstanden bijna altijd dusdanig uit het verband gerukt dat ze niks meer met de realiteit te maken hebben! En dat komt omdat wij zwijgen en zij spreken!”

Optelsom

“Natuurlijk zijn er wel mensen die eens hun hoofd boven het maaiveld uit steken, maar die hebben geen groter bereik dan binnen de paardenwereld zelf, en vaak worden die ook vakkundig binnen een paar seconden een kopje kleiner gemaakt notabene nét door de paardensporters en liefhebbers! Maar de optelsom is dat een klein groep zoals Dier&Recht hun verhaal van de daken staat te schreeuwen met een megafoon en een hele grote groep paardensporters en liefhebbers een nog minder dan fluisterend tegengeluid hebben. Of het nu over misstanden gaat, jury’s, stamboeken, sportbonden, huisvesting, noem maar op. In paardenland heerst gewoon de mentaliteit, hou je mond maar, want je krijgt het terug op je bord. Het waait wel over. En je kan er toch niks aan veranderen.”

Paarden is maatwerk

“En wat heeft ons dat na al die jaren gebracht??? En zo simpel, als degene die de sport in een slecht daglicht stellen, is het niet! Paarden is maatwerk! Waar het ene paard dolgelukkig wordt van groepshuisvesting wordt de ander er dood ongelukkig. Waar de ene leeft voor de sport gaat de ander liever het bos in, of enigszins de wei niet uit. Dus we kunnen niet afkaderen wat nu per definitie goed of niet goed voor een paard is. Wat we wel kunnen is aantonen dat sommige negatieve discussies kant nog wal raken en dat moeten we ook doen! Laat en lawine van onderzoek en tegengeluid daar overheen walsen en leg ze het zwijgen op. Dat wil nog steeds niet zeggen dat je niet open staat voor kritiek, nieuwe ideeën of ontkent dat er misstanden zijn. Maar als wij onze paardenwereld willen beschermen, zullen we er voor moeten gaan staan en het verdedigen! Als we niks doen zullen degen die eigenlijk de kennis net niet hebben, ons gaan vertellen hoe het moet en komt er ook een einde aan de paardensport.”

Anky en Britt

“Nu schrijf ik dit stukje, maar ook ik heb geen bereik verder dan de paardenwereld. Gelukkig heeft sectorraad paard een petitie opgestart waarvan ik hoop dat iedereen hem tekent en die met een enorm aantal handtekeningen richting de Tweede kamer kan. Maar buiten Anky van Grunsven en Britt Dekker geloof ik niet dat er veel mensen uit de paardenwereld een groot bereik buiten de paardenwereld hebben, of hier gebruik van maken. Dat móet anders! Wij moeten niet paard-mindend Nederland een boodschap kunnen afleveren. Wij moeten hun kunnen laten zien wat we doen, waarom en ook wat dit zowel de mens als het paard dit brengt. Dus ik hoop dat de mensen die wel die mogelijkheid hebben, nu ook durven op te gaan staan…”

Teken hier de petitie van de Sectorraad, die staat voor een open dialoog en tegen polarisatie van dieractivisten is.