rode bloedworm
rode bloedworm Getty Images/iStockphoto

Vanavond in Hart van Nederland: Jonge paarden dood, ziek en verdwenen uit opfokbedrijf in Nes

Welzijn

Meerdere eigenaren zijn geschokt over forse misstanden op het opfokbedrijf van Jan Bouwer uit Nes (Friesland). De eigenaren, waaronder Annemieke Vincourt, hadden hun jonge veulens en jaarlingen in opfok ondergebracht bij Bouwer. In oktober 2022 bleek een paard ziek en ontstond al enige rumoer over de toestand op dit bedrijf. Er bleken veel meer paarden ziek en de eigenaar van de stal had ook al paarden naar de dierenkliniek in Wolvega gebracht, zonder dat de eigenaren dit wisten.

Advertisement

Al overleden

Annemieke Vincourt bracht een jaar geleden zes hengstveulens naar het opfokbedrijf. In december vorig jaar bleek een paard van een kennis overleden aan een zware wormbesmetting. Vincourt besloot om poolshoogte te nemen en kwam er achter dat één van haar paarden ook ziek was. De eigenaar van de stal had haar niets verteld. Ook zou een paard van Annemieke Vincourt al zijn overleden en dat terwijl zij van niets wist. 

Verhalen identiek

Annemieke Vincourt raakte in contact met andere eigenaren die hun paarden op deze stal hadden ondergebracht en ook hun verhalen bleken identiek. De eigenaar van de stal informeerde niemand, er waren paarden verdwenen, volgens zeggen dood (zonder bewijs) en ziek.

Politie

Besloten werd om de andere paarden direct op te halen, maar de eigenaar van de stal weigerde elke medewerking, zodat de politie ingeschakeld moest worden. Inmiddels zijn de nog overgebleven paarden van Annemieke Vincourt in veiligheid gebracht, maar deze paarden verkeren in erbarmelijk staat. De paarden zijn niet ontwormd en zijn zwaar vermagerd.

Structurele verwaarlozing

Ook andere eigenaren hebben hun overgebleven paarden opgehaald. Twee hengsten zijn verdwenen. Het gaat in totaal om 7-8 eigenaren en tientallen paarden, waarvan de meeste zijn bezweken dan wel ernstig ziek zijn geworden door aantasting van rode bloedwormen. Het gaat hier niet om een incident, maar een structurele verwaarlozing van jonge paarden en elk gebrek aan communicatie. De eigenaren zijn woedend en hebben via hun advocaat Paardenadvocaat Stephan Wensing hun claims al bij het opfokbedrijf neergelegd. De pijn is niet alleen financieel. Wat deze dieren is aangedaan is hartverscheurend.

Hieruit blijkt ook maar weer eens hoe belangrijk een goed ontwormbeleid bij (jonge) paarden is.

Vandaag besteedt Hart van Nederland aandacht aan dit onderwerp en laten zij Annemieke aan het woord. De late uitzending is om 22.30 uur.

Bron: De Hoefslag in samenwerking met Stephan Wensing