Close up of horse muzzle as he drinks from water trough
Close up of horse muzzle as he drinks from water trough Getty Images

Tropische temperaturen en paardensport

Verzorging

Aankomende dagen worden er tropische temperaturen van rond de dertig graden voorspeld, hoe kun je met deze niet Nederlandse temperaturen nu toch verantwoord je paard trainen en/of op wedstrijd gaan.

Advertisement

Trainen met warm weer

Afgelopen jaren hebben we vaker er ermee te maken gehad, temperaturen van rond de dertig graden, erg balen als je net naar dé wedstrijd hebt toegewerkt. Hoe kun je nu verantwoord toch naar die wedstrijd gaan of je paard doortrainen? Allereerst pas je training aan door bijvoorbeeld in de vroege ochtend of late avond te gaan trainen. Ook kun je dan alvast beginnen met het geven van elektrolyten. Doordat paarden juist goed kunnen zweten, verliezen ze wel veel mineralen, dit moet wel aangevuld worden door het geven van extra elektrolyten en een ook zoutblok aanbieden zal je paard helpen deze tekorten snel weer aan te kunnen vullen. Zorg ook na de training dat je paard zijn lichaamstemperatuur snel weer daalt door te koelen met water. De koude waterslang zal ervoor zorgen dat de temperatuur van je paard snel weer daalt.

Op de wedstrijd

Zodra je onderweg bent met je paard in de trailer zal daarin de temperatuur nog redelijk blijven, maar zodra deze stil staat zal de temperatuur in de trailer snel stijgen. Probeer dus files te vermijden en parkeer ‘indien mogelijk’ in de schaduw en laat je paard niet te lang in de warme trailer staan. Probeer het op- en af te zadelen, losrijden en uitstappen zoveel mogelijk in de schaduw te doen. Koel je paard gelijk zodra je gereden hebt, waterpunten moeten altijd aanwezig zijn, maar vergeet zelf ook niet water mee te nemen. Bied je paard ook water aan om te drinken. Let er wel op niet teveel koud drinkwater ineens te geven!! Ook na het rijden je paard niet te lang in een geparkeerde trailer laten staan, vaak wordt er versneld een prijsuitreiking gedaan of breng je paard gelijk naar huis en rijd dan later terug voor de prijsuitreiking.

Transport

Let op bij temperaturen vanaf 27 graden een intensievere controle gedaan word door het NVWA, vanaf 30 graden is er een verbod op lang transport ( > 8 uur) en vanaf 35 graden is paarden transport helemaal niet meer toegestaan (uitgezonderd spoedvervoer naar een kliniek of vervoer met een volledig geconditioneerde wagen).

Observeer

Vergeet ook jezelf niet te voorzien van verkoeling en voldoende vocht, maar het allerbelangrijkste kijk naar je paard hoe deze reageert op de warme temperaturen!

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan