Afbeelding
Getty Images/iStockphoto

Wat doet zout voor je paard?

Verzorging Opvallend

Zout is onmisbaar voor het welzijn van een paard, ook paarden die niet in de sport lopen hebben dagelijks zout nodig. Zweten van werk of hitte verhoogt de behoefte aan zout. Ook de behoefte aan de elektrolyten kalium, calcium en magnesium neemt hierdoor toe.

Advertisement

Natrium

Het maakt niet uit welk seizoen het is, een paard heeft altijd behoefte aan zout. Zout is nodig voor belangrijke lichaamsfuncties die niets met het weer te maken hebben. Zout bestaat uit natrium en chloride. Het natriumgedeelte is nodig voor een juiste samentrekking van de spieren, inclusief de hartspier, evenals zenuwimpulsen in het lichaam en de hersenen. Als je paard elke dag veel ruwvoer krijgt, eet hij veel belangrijke elektrolyten, behalve natrium. Hooi en grasland bevatten natriumarmoede. Dat is de reden waarom zout gemakkelijk toegankelijk moet zijn.

Chloride

Het chloridegedeelte helpt bij het in evenwicht brengen van de pH van het bloed. Het is nodig voor kaliumregulatie, wat zorgt voor een juiste spiercontractie. Tijdens inspanning of hete/vochtige omoestandigheden kunnen grote hoeveelheden chloride verloren gaan door zware transpiratie. Gelukkig bevatten ruwvoeders veel chloride. Een andere belangrijke rol van chloride is de productie van maagzuur, bekend als zoutzuur. Maagzuur is nodig om de eiwitvertering te starten, anders kunnen paarden ondervoed raken.

Zout voeren

Wil je een paard zout bijvoeren, bereken dan eerst de hoeveelheid natrium uit krachtvoer of supplementen. Mogelijk moet je hiervoor contact opnemen met de fabrikant, omdat dit vaak niet op het etiket staat. Het doel is om ongeveer 12 gram natrium per dag aan een groot paard te geven. Elke theelepel (5 ml) keukenzout bevat 2 gram natrium. Zoutblokken moeten beschikbaar zijn om aan extra behoefte te voldoen. Houd er echter rekening mee dat deze oorspronkelijk bedoeld waren voor vee met krassende tongen. Paarden, met soepele tongen, kunnen irritaties ontwikkelen als ze te lang likken. Daarom voldoen ze over het algemeen niet aan de dagelijkse vereisten en zijn ze alleen nuttig voor aanvullende behoeften.

Elektrolyten

Elektrolytensupplementen bevatten wat natrium en chloride, maar niet genoeg om aan de dagelijkse zoutbehoefte van je paard te voldoen. Daarom moeten ze, indien gebruikt, naast zout worden gegeven. Ze zijn niet bedoeld om zout te vervangen, maar worden gebruikt na overmatig zweten of na inspanning. Belangrijk is om het paard altijd iets te laten eten voordat hij elektrolyten krijgt. Het risico om maagzweren te ontwikkelen is heel groot als elektrolyten op een lege maag worden gegeven. 

Bron: Horsetalk