Afbeelding
Foto: Jacques Toffi via Arnd.nl

Gert-Jan Bruggink over de wolf in Nederland: “Waar gaat dit naar toe?”

Verzorging Wolvenleed

Sinds 2015 is de wolf terug in Nederland. Steeds vaker worden meldingen gedaan van aanvallen op schapen of wilde hoefdieren. De vraag is hoe we de toekomst van de wolf in ons land zien. Is het mogelijk om onze paarden op een veilige manier te blijven houden of moeten we een keuze maken tussen de wolf en onze landbouwhuisdieren? Wij vroegen het vijf betrokkenen. In dit artikel komt Gert-Jan Bruggink aan het woord.

Advertisement

Tekst: Yvonne Buis-Franken 

Stichting Annemiek

Springruiter Gert-Jan Bruggink zit met zijn bedrijf Stal Oosterbrook vlakbij de Duitse grens in het Overijsselse De Lutte. Officieel is dat geen gebied waar de wolf resideert, maar betrouwbare bronnen vertellen hem anders. “Diverse buurtgenoten hebben al sporen gezien. Ik denk dat het maar afwachten is totdat er een wolf bij onze stal wordt gesignaleerd. Als ik hoor dat zo’n wolf zulke grote afstanden kan afleggen, dan denk ik: ‘Waar gaat dit naartoe?’ Ik maak me daar zorgen over en heb me daarom als ambassadeur verbonden aan de Stichting Annemiek, die zich inzet om de wolf uit Nederland te krijgen. Er moet iets gebeuren, voordat het te laat is. “

“Eigenlijk hebben we maar twee keuzes: de wolf bestrijden of een burcht bouwen. Het eerste mag niet en het tweede moeten we toch niet willen? Men zegt dat een groot hek met veel stroom voldoende moet zijn, maar ik denk dat een hongerige wolf zich echt niet laat tegenhouden. Daarbij, als ik hier mijn paarden op die manier veilig zou willen houden tegen de wolf, dan moet ik eerst langs de bank, want dat is een enorme investering. Ik vind het echt bizar dat alles moet wijken voor de wolf.”

Groene denkers

“Je hebt steeds meer van die ‘groene denkers’, die erg ver gaan als het gaat om dierenwelzijn en vinden dat de wolf het recht heeft om hier te zijn. Maar als ik vervolgens mijn paarden binnen moet houden, waar zijn we dan met dat dierenwelzijn? Ik denk niet dat een wolf zomaar een mens zal pakken, maar je ziet dat ook met andere wilde dieren; als er heel veel van komen en er voedselschaarste ontstaat, komen ze ook in bewoond gebied. Recent zag ik een video van een dame die haar hond aan het uitlaten was, met een wolf op nog geen twintig meter afstand. Dan wordt wandelen toch echt een heel stuk minder aangenaam, denk ik.”

“Wat de paarden betreft zie ik nog het meeste gevaar voor de veulens die wij fokken. Ik moet er niet aan denken dat wij één of meerdere veulens zouden moeten verliezen door een wolf. Jaren zijn we bezig geweest om de beste genen met elkaar te combineren om zo topsportpaarden te fokken, dat is dan in één keer weg. Ik zou ze nog naar mijn moeder kunnen verhuizen waar ze een stuk beschutter staan, maar eigenlijk wil je dat toch niet?”

“Ik heb hier alles perfect ingericht om de veulens een goede start te geven. Er zit zo veel moeite, liefde en emotie in onze fokkerij. Het zou me echt wat doen als een veulen ons om deze reden ontnomen zou worden. Wat mij betreft gaat de beschermde status van de wolf af en zorgen we ervoor dat de wolf niet langer in ons land kan verblijven.”

Wie is Gert-Jan Bruggink?

Internationaal springruiter Gert-jan Bruggink runt samen met zijn vrouw Pia-Luise Aufrecht springstal het Oosterbrook in De Lutte. Naast de sportstal fokt Bruggink diverse veulens per jaar. Vanwege zijn zorg rondom de wolf heeft hij zich als ambassadeur aangesloten bij de Stichting Annemieke, die zich inzet voor een beter wildbeheer in Nederland.

Dit artikel is ook gepubliceerd in Hoefslag Magazine en online alleen te lezen door abonnees.