Afbeelding
Foto: Istockphoto.com

Sarah Pesie over de wolf in Nederland: “Beste bescherming is je paard in kuddevorm houden”

Verzorging Wolvenleed

Sinds 2015 is de wolf terug in Nederland. Steeds vaker worden meldingen gedaan van aanvallen op schapen of wilde hoefdieren. De vraag is hoe we de toekomst van de wolf in ons land zien. Is het mogelijk om onze paarden op een veilige manier te blijven houden of moeten we een keuze maken tussen de wolf en onze landbouwhuisdieren? Wij vroegen het vijf betrokkenen. In dit artikel komt Sarah Pesie van stichting Dier & Recht aan het woord.

Advertisement

Tekst: Yvonne Buis-Franken

Beschermd dier

Sarah Pesie is dierwetenschapper, werkzaam bij de stichting Dier&Recht, een organisatie die tot doel heeft het dierenwelzijn te verbeteren. Stelt de komst van de wolf hun niet voor een dilemma? “Nee, wij zien het juist als iets bijzonders. We moeten uiteraard wel manieren vinden om met de eventuele risico’s van de wolf om te gaan. De wolf is een beschermd dier, we hebben dus helemaal geen keuze. Ze zijn er in sommige delen van het land en in andere zullen ze hoogst waarschijnlijk komen, daar zullen we op moeten anticiperen.”

Shetlanders en veulens

“Voor ons is het belangrijk te kijken hoe paardenhouders hun verantwoordelijkheid kunnen nemen om hun dieren te beschermen en zo hun welzijn te waarborgen. Het paard is voor de wolf geen hoofdmaaltijd. Uit situaties in het buitenland is wel gebleken dat volwassen paarden als een té grote prooi worden gezien. Shetlanders en veulens zijn een ander verhaal.”

Buitenland

“In het buitenland hebben ze te maken met veel meer van dit soort dieren. De lynx, wilde kat of bruine beer komen ook in Europa voor, zaak is om je dieren te beschermen tegen deze dieren. De wolf zal slechts incidenteel toeslaan, rondtrekkende mannetjes vormen daarbij het grootste probleem. Maar zelfs als de populatie toeneemt zal de kans dat je paard of veulen wordt aangevallen door een wolf vele malen kleiner zijn dan te worden aangevallen of opgejaagd door een loslopende hond.”

Beschermen

“Dat is wel iets wat mensen zich moeten realiseren. De beste manier om je paarden te beschermen is in ieder geval je paard in kuddevorm houden. In Nederland zetten we vaak één of twee merries met hun veulens in de wei, dat vormt een extra risico. Dan zul je je dieren moeten beschermen met een goed, elektrisch hek. Je praat over draden met maximaal 20 cm ertussen tot ongeveer 1.20m hoog en een goede dosis stroom erop. Met één draadje en een klok met 12 volt ben je er niet. Dat vraagt natuurlijk om een investering, maar ik denk dat je dat als paardeneigenaar ervoor over moet hebben om je dieren veilig te houden.”

Naar buiten

“Overigens moet de angst voor de wolf er niet toe leiden dat we de paarden maar de hele dag gaan binnenhouden. Dat wordt toch al veel te veel gedaan en is erg slecht voor het paardenwelzijn. Paarden moeten voldoende beweging krijgen, wat ons betreft minimaal vier uur per dag met soortgenoten, om hun welzijn te waarborgen. Het is dus echt de verantwoordelijkheid van de eigenaar om ervoor te zorgen dat dit veilig kan gebeuren. De komst van de wolf zorgt er voor dat er een nóg groter beroep worden gedaan op de zorgplicht van de paardenhouder dan voorheen.”

Over Sarah Pesie

De Stichting Dier&Recht zet zich in voor het aan de kaak stellen van welzijnsproblematiek bij dieren. Zij strijden voor een wereld waarin alle dieren bestaansrecht hebben en een leven kunnen leiden dat past bij hun behoeftes en natuurlijke gedrag. Als dierwetenschapper en -gedragsdeskundige is Sarah Pesie verantwoordelijk voor de wetenschappelijke onderbouwing van de campagnes voor paarden.